A kutyák tudják, hogy mit csinálnak

2020.06.26.
A kutyák tudják, hogy mit csinálnak
Négylábú társaink epizódikus-jellegű memóriájuk segítségével képesek emlékezni az általuk korábban végrehajtott akciókra, ami egyben arra is utal, hogy tudatában vannak annak, hogy mit tesznek éppen – derült ki Az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatóinak vizsgálatából.

Az epizódikus memória az olyan múltbeli események visszaemlékezésére való képesség, amikor az alany nem tudja előre, hogy a későbbiekben szüksége lesz az adott történés felidézésre. Embereknél az ilyen típusú memóriát az öntudattal hozzák összefüggésbe, hiszen visszaemlékezéskor az alany „mentális időutazás” során az elméjében újrajátssza az eseményeket, amiket korábban átélt. Az ELTE etológusainak megújabb eredményei arra utalnak, hogy a kutyák képesek reprezentálni és emlékezni a saját akciókra.

„A saját akciók mentális reprezentációinak vizsgálata non-verbális fajoknál, vagyis az emberen kívüli állatoknál nagy kihívást jelent,

mivel nem tudjuk egyszerűen megkérdezni őket, hogy emlékeznek-e arra, amit tettek. Azonban az újonnan kidolgozott módszerünk segítségével tulajdonképpen most mégis feltehettünk egy ilyen kérdést a kutyáknak” – magyarázta Claudia Fugazza, a tanulmány vezető kutatója.

A vizsgálatban tíz kutyát speciális tréning során arra képeztek ki, hogy parancsszóra ismételjék meg előző akciójukat.

Például a gazda egy a kutya számára már ismert parancsszót adott ki, például hogy ugorjon egyet, majd kiadta a megismétlésre vonatkozó utasítást („Ismét!”), amire a kutyának újra ugrania kellett. A tréning során ezt a módszert alkalmazták a kutyák számára már előzőleg ismert egyéb akciók esetében is.

„Azzal, hogy a különböző teszthelyzetek során viszont arra utasítottuk a kutyákat, hogy olyan tevékenységeket ismételjenek meg, amelyeket eddig nem tanultak, lényegében arra a kérdésre kaptunk választ tőlük: Emlékszel arra, hogy mit csináltál az előbb?” – mondta Fugazza

Azért, hogy vizsgálhassák a kutyák saját akcióikra vonatkozó epizódikus-jellegű memóriáját, a kutatók megnézték, hogy képesek-e megismételni saját cselekvéseiket olyan mindennapi helyzetekben is, amikor nem kaptak semmilyen előzetes parancsszót, így nem várták az ismétlésre való utasítást sem. A teszt során a gazda egy kanapén olvasott, úgy téve, mintha nem figyelne a kutyájára. Azonban amint a kutya olyan spontán tevékenységet végzett, ami jól körülírható (például ivott a tálkájából), a gazda rögtön kiadta az „Ismét!” vezényszót.

Egy hasonló, szintén a kutyák számára váratlan helyzetben néhány új tárgyat mutattak be nekik (egy plüssjátékot, egy állatszobrocskát, egy ládát és egy játékbabát), amíg a gazdájukkal sétáltak.

„Arra számítottunk, hogy a kutyák megvizsgálják, és valamilyen cselekvést végeznek a tárgyakkal, amire később emlékeznek majd, mikor arra kérik őket, hogy ismételjék azt meg” – magyarázta Pongrácz Péter etológus, a tanulmány társszerzője.

A tesztek során a kutyák 70 százalékos sikerrel emlékeztek és ismételték meg sikeresen az előző cselekvésüket,

amikor az „Ismét!” parancsszó azonnal elhangzott a spontán akció után. Amikor a parancsszó késleltetéssel érkezett, a kutyák sikeressége fokozatosan csökkent, de még egy óra elteltével is 30-40 százalék között maradt.

„Mivel a kutyák nem várták a parancsszó elhangzását, így nem volt lehetőségük előzetesen kialakított és megerősített válaszra. Hiszen ezek a spontán cselekvések nem voltak tréningezve, így az epizódikus-jellegű memóriájukra kellett, hogy támaszkodjanak.” – világít rá Pogány Ákos etológus, a tanulmány társszerzője.

A kutatásban szintén részt vevő Miklósi Ádám, az ELTE TTK Etológia Tanszék vezetője így összegezte az új eredményeket: „A tanulmány elsőként bizonyította, hogy a kutyák tudatában vannak cselekvéseiknek, fontos előrelépést téve az önreprezentáció komplexitásának és evolúciójának megértésében. Sőt, talán ez a kutyákról való gondolkodásunkon is változtat, hiszen már tudjuk, hogy képeznek mentális reprezentációkat az aktuális cselekvéseikről így, legalábbis bizonyos mértékig, tudatában vannak annak, hogy mit csinálnak.”

A kutyák epizódikus-jellegű memóriájával kapcsolatos tanulmányt a Scientific Reports tudományos folyóirat is publikálta.

Bővebb információ: ELTE TTK Etológia Tanszék
Forrás: elte.hu