A kvarkanyag kutatásának új eredményei

2022.12.31.
A kvarkanyag kutatásának új eredményei
2022. december 5-9. között került sor a 22. alkalommal megrendezett Zimányi Nehézion-fizikai Téli Iskolára, amelyen 5 földrész 22 országából több, mint 100 fizikus vett részt. A rendezvény előadói hagyományosan áttekintik a laborban létrehozott ősrobbanással foglalkozó nagyenergiás nehézion-fizika legújabb tudományos eredményeit. 

A Zimányi Téli Iskola (angol nevén Zimányi School Winter Workshop) névadója a néhai Zimányi József Széchenyi díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és a nemzetközi nehézion-fizikai kutatások egyik úttörője. Az Iskola a Wigner Fizikai Kutatóközpont és az ELTE közös eseménye. Az idei évben a konferencia újra személyes részvétellel zajlott, 5 földrész 22 országából több mint 100 fizikus kapcsolódott be a konferenciába, és összesen 90 előadásra került sor. A bal oldali képen a résztvevő országok lettek kiemelve. 

A személyes részvétel alól csak néhány kiemelt meghívott előadás jelentett kivételt, amelyek az elmúlt évekhez hasonlóan online közvetítéssel zajlottak. A korábbi évekhez képest idén újdonság volt, hogy a programban minden nap szerepelt két-három hosszabb kiemelt előadás, illetve egy teljes délutánt felölelő ‘flash talk’ előadásokkal felvezetett hosszú poszter szekció is, amely során a résztvevők élénk diszkussziót folytattak kutatásaikról. 

A konferencia változatos témaköreihez kapcsolódó kiemelt, meghívott előadók voltak többek között Petreczky Péter (BNL, Upton, NY), Luis Altenkort (Bielefeld University, Bielefield), Jacek Otwinowski (IFJ PAN, Krakow), Zhaozhong Shi (Los Alamos National Laboratory), Francesco Giacosa (Jan Kochanowski University, Kielce), Sandra Padula (UNESP, Sao Paulo), Pawel Danielewicz (FRIB, East Lansing, MI), Boris Tomasik (Czech Technical University, Prague), Panos Christakoglou (Nikhef, Amsterdam), Debojit Sarkar (Niels Bohr Institute, Copenhagen), Francesco Becattini (University of Florence, Sesto Fiorentino), Huichao Song (Peking University, Beijing), Megan Connors (Georgia State University, Atlanta, GA), Arnaud Le Fevre (GSI Helmholtzzentrum GmbH, Darmstadt), Giuliano Giacalone (Institute for Theoretical Physics, Heidelberg), Xiaojian Du (Bielefeld University, Bielefeld), Livio Bianchi (INFN Torino, Torino).

Előadásaikban a nagy- és közepes energiás magfizikai kutatások legújabb eredményeiről számoltak be,

valamint olyan interdiszciplináris témákról, mint a rendszámok leolvasásakor használt algoritmusok alkalmazása a nehézion-ütközésekben létrejövő anyag szerkezetének feltárásában, vagy a tehetetlenségi magfúzió és a kvarkanyag hidrodinamikájának hasonlósága.

A résztvevő hallgatók posztereken és három perces villámelőadásokon mutathatták be eredményeiket, ez a megoldás nagy sikert aratott a hallgatóság körében is. A konferencián a legjobb diák előadás díját Renan Hirayama (Frankfurt Institute for Advanced Studies), a legjobb diák poszter díját pedig Eliana Marroquin (University of São Paulo) kapta. További részletek, többek között az előadások anyagai és a fotók a konferencia honlapján megtalálhatóak.

 

A szervezőbizottság éléről idén leköszönő Csanád Máté (ELTE) a nemzetközi tanácsadó testület vezetését vette át, az új szervezőbizottság elnöke idén Kovács Péter (Wigner FK) volt, társelnökei Kincses Dániel (ELTE) és Lökös Sándor (IFJ PAN Krakkó, MATE) voltak.


 


A konferencia megrendezését az ELTE Természettudományi Karának Kari Kiválósági Pályázata és a Tudás Körei Egyesület támogatta.