A nyár legizgalmasabb hete

2018.08.15.
A nyár legizgalmasabb hete
Az ELTE Természettudományi Karán idén először került megrendezésre a Kis Tudós Tábor, amelyben 46 általános iskolás gyermek vett részt.  A sikeresen pályázó gyerekek nagy örömmel és lelkesedéssel indultak neki az egyhetes táborbak, ahol az ELTE TTK oktatói segítettek nekik felfedezni a természettudományok izgalmas világát. A tábor során számos tudományterülettel megismerkedhettek a résztvevő általános iskolás diákok: fizika és kémiai kísérletek, etológia, matematika, ásványtan, biológia, őslénytan. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

A programok a természettudományokon belül a híres magyar Nobel-díjasaink munkássága köré csoportosultak, ezért ellátogattak Szegedre, a Szent-Györgyi Albert Emlékszobába. Az ott berendezett kis tárlat a méltán híres Nobel-díjas biokémikusnak állít emléket. A hajdani szegedi rektor személyes tárgyainak körében mi magunk is meséltünk Szent-Györgyi Albert kalandos életútjáról szóló érdekes történeteket a táborozó gyerekeknek. A Nobel-díjasokról szóló előadás során a foglalkozáson résztvevők számos érdekességet hallhattak Alfred Nobelről és a Nobel-díjról, illetve annak létrejöttéről. Megismerkedtek néhány magyar Nobel-díjassal, az ő életükkel, tevékenységükkel, úgy mint Lénárd Fülöp, Szent-Györgyi Albert, Wigner Jenő, Gábor Dénes. Az előadás részét képezte továbbá az Ignobel-díj témaköre is, melyet az értelmetlen felfedezésekért, használhatatlan találmányokért adnak át évente több kategóriában.

A megismerkedés után, a tábor első napján látogattak el a nagyobb gyerekek az  Magyar Matematikai Múzeumba. A foglalkozás keretein belül a matematika sokszínűségéről, mindennapi életünkben felbukkanó jelenségeiről, valamint a matematika fejlődéstörténete szempontjából kiemelkedően fontos magyar tudósokról esett szó. Holló-Szabó Ferenc lebilincselően lendületes előadásmódja az egész csoportot magával ragadta, lelkesedése és vidámsága pillanatok alatt átterjedt az összes jelenlévőre.

A TudÁShow című előadás során kémia és fizikai kísérleteket szemlélhettek meg a fiatalok. Az előadás alatt részletesebben megismerkedtek a diákok a nyomás témakörével, különösképp Bernoulli-törvényével. A számos otthon is elvégezhető demonstráció mellett néhány vegyszert is igénylő látványos, büdös illetve robbanós kísérlet is bemutatásra került.

Az ELTE TTK Etológia Tanszéken Dr. Kubinyi Enikő és kutatócsoportja várta a gyerekeket, ahol 4 kutyus segítségével vizsgálhattuk meg az állatok viselkedését. A bemutatón a  háziasításról és a kutyák tanításáról is kaphattak ízelítőt, amiben a gyerekek lelkesen segédkeztek. Végül pedig egy apró kvízzel zárták a programot, ahol kutyaugatásokat kellett felismerni.

A gyógyszerek, mérgek kémiája című foglalkozáson a gyerekek megismerkedhettek korunk leggyakoribb betegségeivel, azok kémiai hátterével. Az interaktív előadás során bepillantást nyerhettek a régi korok orvoslásába, a gyógyszerek fejlődéstörténetébe, sőt, kísérlettel bizonyítottuk a vesekövek kialakulásának módját és Fehling-próbával kimutattuk a glükózt, ahogy annak idején a cukorbetegséget mutatták ki vizeletből.

Az egyhetes tábor alatt ellátogattunk az ELTE TTK Természetrajzi Múzeum Ásványtárába és a Biológiai és paleontológiai Gyűjteménybe is. Az Ásványtárba tett látogatásunk során a gyermekek megcsodálhatták a hatalmas tárlókban kiállított szebbnél szebb ásványokat, kézi és asztali UV lámpákkal, kézi nagyítókkal pedig meg is vizsgálhatták azokat. Eközben pedig előadásokat hallgathattak az ásványok kialakulásáról, vizsgálhatták a kettőstörés jelenségét és sűrűségük alapján meghatározhatták, melyik borostyán hamisított.

Emellett a gyerekek ellátogattak a Future Parkba, az Andrássy Élményközpontba, a világ legmodernebb tudományos játszóterére, ahol a rajzok életre kelnek. A japán szakemberek által megálmodott, Magyarországon most bemutatkozó interaktív élményközpont egy varázslatos világba kalauzolta el a gyerekeket, ami az alkotás inspiráló élményével ajándékozza meg őket. Gyerekek és a kísérő felnőttek egyaránt megtapasztalhatták a szabadgondolkodás, illetve a csapatmunka minként segíti elő a kreativitás fejlődését, amit aztán a mindennapi életünkben is kamatoztatnak.

A szegedi kirándulás alkalmával megtekintették a Móra Ferenc Múzeumban kiállított dinoszauruszokat, valamint látogatást tettek az SZTE Biológiai Kutatóintézetében, ahol  szakemberek segítségével mikroszkópos foglalkozáson vettek részt a gyerekek. A nap további részében a MOL algyői ipartelepére látogattak, ahol megismerhették a kőolaj kinyerésének módját és lépéseit, valamint közelről lehettek szemtanúi az olaj- és földgázfeldolgozás folyamatának. A szegedi kirándulás egyik legizgalmasabb programja a Vadasparkban tett látogatás volt, ahol a gyerekek csoportokba szerveződve játhatták be a kontinensek állatvilágát bemutató parkot.

A tábor utolsó napján a gyerekkel a Füvészkertet látogattuk meg. A terepet jól ismerő idegenvezető volt a segítségünkre, hogy a gyermekek  minél több érdekességet ismerjenek meg. A lehullott levél úsztatás mellett a program fénypontja természetesen a rovaremésztő növény megfigyelése és ügyes megetetése volt. Befejezésül a gyerekek az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék munkatársai segítségével banánról és káposztából nyertek ki DNS-t, amit a foglalkozás után haza is vihettek.

A szervezők a tábor zárórendezvényét a szülőkkel együtt tartották az ELTE TTK északi épületében, ahol kvízjátékokkal, jutalomkönyvekkel, sok apró meglepetéssel, tortával várták a gyerekeket. Ezen a programon a résztvevő gyerekek készítettek egy élményfalat, ahová legkedvesebb élményeiket, benyomásaikat ragasztották fel, vagy leírták: hogyan érezték magukat a táborban, mi volt a számukra legizgalmasabb program és milyen új barátságokat kötöttek. A záróbulin a hozzátartozók, nagyszülők, testvérek megtekinthették a gyerekek élményeiből készített filmet és csoportképpel zárták a nyár legizgalmasabb hetét.

A szervezők már most a jövő nyári tábor szervezésén gondolkodnak, hogy a gyerekek újabb fantasztikus hetet tölthessenek a természettudományok tanulmányozásával!

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Az NKA oldala.

 

 

A tábor plakátja.

A tábor eseménye.

 

Kis Tudós Tábor 2018.

Kis Tudós Tábor 2018.

0

/

0

0

/

0