Adatvezérelt gyógyítás

2019.11.07.
Adatvezérelt gyógyítás
Csabai István és Ribli Dezső, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék kutatói a gépi intelligencia orvosi hasznosítását és digitális egészségügyi megoldásokat mutatott be a Hungaromed 2019 kiállításon,  a mesterséges intelligencia szekcióban.

Az október 7-9. között megrendezett Hungaromed konferencia középpontjában az egészségügyi technológiai ipar, a kórházépítészet és kórházfejlesztés, a digitális egészségügyi megoldások, valamint a népegészségügyi mozgósítás témaköre állt. 

Az egyre növekvő adatmennyiség, az öregedő társadalom és az egészségügyben tapasztalható problémák miatt különösen nagy kihívás az országos lefedettségű szűrőprogramok (mammográfia, vastagbélrák, méhnyakrák) során keletkező nagy mennyiségű képanyag kiértékelése.

A gépi intelligencia bevonása megkönnyíti a nagy figyelmet és precizitást igénylő folyamatokat.

A mesterséges intelligencia segítségével a gyógyítás és az egészség-megőrzés során keletkezett hatalmas mennyiségű és magas minőségű komplex adat hosszú távon is hasznossá válhat, hiszen orvosok jól előkészített és megszűrt információkkal dolgozhatnak.

A mesterséges neuronhálózat automatikusan megtalálja a gyanús területeket, majd azokat az elváltozások jellege szerint bejelöli. Forrás: Ribli et al. Sci. Rep. 8(1), p.4165.(2018).

Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékről érkező kutatók az általános ismeretterjesztő, majd az orvosi alkalmazásokra célzott előadásukban többször felhívták a figyelmet

az adattudományi szakemberek és az egészségügyben dolgozók együttműködésének fontosságára.

A konferencia alkalmával az egészségügy prominens képviselői megvitatták az adatvezérelt gyógyítás, az okos kórházak és a preventív házi orvosi ellátás jövőbeni lehetőségeit. A találkozó alkalmával a Semmelweis Egyetem vezetői és az ELTE képviselői kötetlen beszélgetés formájában tervezték a további együttműködés elmélyítését.

Hungaromed Egészségügyi és orvostechnikai kiállítás és konferencia Magyarország egyetlen átfogó egészségipari fóruma, ahol innovatív cégek, akkreditált továbbképzések és szakmapilitikai aktualutások várják évről-évre a látogatókat. Az esemény remek lehetőséget teremt mind a gyártók, forgalmazók, megrendelők, valamint az eszközöket használó orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi szakdolgozók találkozására. A kiállításon innovatív cégek, kezdeményezések mutatkoznak be, akkreditált továbbképzések, szakmapolitikai újdonságok ismerhetők meg. 

A kutatás a FIEK keretében valósult meg.