Ágyúval verébre, fénnyel rákra

Ágyúval verébre, fénnyel rákra
02/29

2024. február 29. 17:00

ELTE TTK Kémiai Intézet, 0.83 Eötvösterem 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/A és online

02/29

2024. február 29. 17:00 -

ELTE TTK Kémiai Intézet, 0.83 Eötvösterem 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/A és online


Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit.

A fény energiáját a talán legismertebb jelenség, a fotoszintézis mellett másképpen is hasznosíthatja a természet. Elősegítheti a szaporodást, a táplálékszerzést, vagy különféle túlélési stratégiák főszereplője lehet. Sőt, mi több! A fényt akár arra is használhatjuk, hogy saját túlélési esélyeinket növeljük. Az előadásban lesz szó világító élőlényekről, tartós párkapcsolatokról, álnok álcázókról, de arról is, hogyan tudnánk (nem) vaktában lövöldözve is célba találni.

Előadó: Kele Péter a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat Szerves Kémiai Intézetében a Kémiai Biológiai Kutatócsoport vezetője

Újabb "fényes" kísérletek.

Kísérlet: Molnár István gyógyszerész, az ELTE Kémiai Intézetének mesteroktatója

A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

ELTE TTK Kémiai Intézet

Népszerű kémia

Youtube