Akadémiai Díjat kapott Vellai Tibor és Juhász Gábor

2023.05.09.
Akadémiai Díjat kapott Vellai Tibor és Juhász Gábor
Megosztott Akadémiai Díjat kapott Juhász Gábor, az MTA doktora, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója és Vellai Tibor, az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Genetikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Gratulálunk!

2023. május 8-án, az Akadémiai 196. közgyűlésének ünnepi ülésen a hagyományoknak megfelelően kiosztották az Akadémiai Aranyérmet, valamint az Akadémiai Díjat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, illetve az Arany János-életműdíjat vehették át a kitüntetettek.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az MTA rangos kitüntetését, az Akadémiai Díjat tudományos tevékenységet végző kutatóknak vagy kutatócsoportoknak adományozza az elmúlt években elért kiemelkedő kutatási munkájuk és eredményeik, valamint szakkönyveik, publikációik elismeréseként.

Megosztott Akadémiai Díjat kapott 2023-ban Juhász Gábor, az MTA doktora, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója és Vellai Tibor András, az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Genetikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára az öregedés és autofágia kutatásának területein egymástól függetlenül dolgozva elért, úttörő jelentőségű eredményeikért, az e folyamatokban szereplő új molekuláris mechanizmusok felfedezéséért, valamint az autofág önemésztés és a lizoszomális lebontás jelentőségének számos sejtélettani és kóros folyamatban való kimutatásáért.


Vellai Tibor (középen) a díjátadó ünnepségen. 


Borítóképen balról Juhász Gábor, jobbról Vellai Tibor szerepel.
Forrás: MTA