„Akkor vagyunk sikeresek, ha a science-ben is sikeresek vagyunk"

2023.01.22.
„Akkor vagyunk sikeresek, ha a science-ben is sikeresek vagyunk
Akkor vagyunk sikeresek, ha science-ben, a természettudományok terén is sikeresek vagyunk – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára 2023. január 20-án, a Z-szak, vagyis az új természettudomány-környezettan önálló tanárszak nyílt napján a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A Z-szak országos nyílt napján Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár arról beszélt, hat felsőoktatási egyetem összefogásában hét képzési helyen, az országot lefedve indul a gyakorlatot középpontba helyező, Európában egyedülálló Z-szak. A Z-szakot az államtitkár a 3in1 kávéhoz hasonlította, szavai szerint a Z-szakon megtalálható a fizika, a kémia és a biológia, és ezeknek egyben fogyasztva „teljesen más az íze, és sokkal inkább odavisz bennünket, ami a természettudományok lényege”.

Emlékeztetett rá: február 15-e a felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határideje, és

arra biztatta a Z-generáció tagjait, hogy válasszák a Z-szakot, ahol kutathatnak, megismerhetik a természetet, a természetre zoomolhatnak és „science-tanárként” vihetik előre „a science ügyét, ami közös ügyünk”.

Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja is arról beszélt, nemcsak Magyarországon, de világszinten is visszaesett a természettudományok iránti érdeklődés, ami azért érdekes, mert az általános iskolában a fiatalok még „megőrülnek”, hogy megértsék a természeti jelenségeket, de a középiskolában ez az érdeklődés eltűnik. Úgy vélte, a természettudományokat új, „emészthető” módon kell tanítani, közelebb hozva a természettudományokat az iskolához, elmélyítve az irántuk meglévő szeretetet. Kiemelte a tanárok elhivatottságát, elszántságát ebben. 


Kacskovics Imre, dékán.

Weiszburg Tamás, Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, a szak egyik koordinátora a rendezvényen elmondta, az új, ötéves képzés az ország hat egyetemének hét képzőhelyén indul: az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (Budapesten és Szombathelyen), a Debreceni Egyetemen, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, a Nyíregyházi Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen. A rendezvényen minden Z-szakot indító egyetem bemutatkozik, és lehetőség van a felsőoktatási intézmények képviselőivel történő személyes beszélgetésekre.


Balról jobbra: Kacskovics Imre, Hankó Balázs, Berert Zsolt, Weiszburg Tamás.

Bernert Zsolt, a nyílt napnak helyszínt biztosító múzeum főigazgatója köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a Z-szak hozzájárul a reálképzés minőségének javításához és kiemelte, a múzeum elkötelezett a természettudományok integrált szemléletű megközelítése és oktatása iránt.

Z-szak a Z generáció természettudományos ismereteit szolgálja ki, célja az ökológiai fenntarthatóság és természet megismerése, megértése gyakorlatorientált, problémamegoldó technikák révén. A hagyományos és vizuális kommunikáció eszközeivel is felvértezett végzettekre biztos állás vár a közoktatásban és a munkaerőpiac más területein.

Hankó Balázs, aki maga is gyógyszerészként végzett, a nyílt napon részt vett három kémiai kísérlet bemutatásában is Murányi Zoltánnal, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanárával.


Hankó Balázs és Murányi Zoltán.


Borítókép: Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár
Forrás: hirado.hu
Fotók: Rusznák Gábor, ELTE

Z-szak nyílt nap 2023

Z-szak nyílt nap 2023

0

/

0

0

/

0