Fehérjéinkben lehet kódolva az öregkori elbutulás
Amikor egy fehérjemolekula fel- és összehajtogatja önmagát, akkor számtalan szabály közepette, de mégis titokzatosan cselekszik. A felépítő egységek, az aminosavak kooperációja és kölcsönhatása diktál, a feltekeredett fehérjeláncok viszont egymás között újabb kölcsönhatásoknak engedelmeskednek – így jön létre a becsomagolt fehérjefelszín, a sejtszintű élet molekuláris színtere.
A létrejövő csomagocskák felszíne meghatározza azt, hogy más fehérjékkel, DNS-sel, RNS-el stb. ütközve kölcsönhatnak-e, és így információt adnak-e tovább, alakítva ezzel osztódást, szállítást, lebontást és minden mást szervezetünk háztartásában.
Ráadásul ezek az öncsomagoló, információt közvetítő makromolekulák a biokémiai környezetük függvényében változtatni is képesek a csomagolás módján, és így a csomag alakján.
És mert a fehérjék világában a külcsín (a csomagolás) a molekuláris üzenet maga, ennek megértése döntő – emeli ki Perczel András, az ELTE TTK szerkezetkutatója. Ilyen a rákkutatás területén a Ras fehérjecsalád elemeinek csomagoltsága. Ezek 3D alakja hasonló, ám töltésmintázatuk – a „csomagolópapír” mintázata és színe – eltérő. Így tudnak helyes vagy hibás partnerfehérjét választani, és a biológiai üzenet is így halad jól vagy rosszul tovább, ami végső soron a sejten belüli életet vagy éppen végzetet jelenti.
Összeragadt, sérült struktúrák
Érdekes, hogy ezek az evolúció nyomása alatt látszólag „öntudatossá” vált rendszerek, amelyek ráadásul saját hibajavító mechanizmussal is rendelkeznek, néhol kódolt lazaságot, potenciális hibát tartalmaznak. Kézenfekvő, hogy mivel az élet véges, öregszünk, talán maguk a fehérjék is elfáradhatnak. Egyes neurodegeneratív betegségeknél, mint pl. az Alzheimer-, a Parkinson-kór vagy az öregkori elbutulás molekuláris hátterének megértése során valóban sikerült kimutatni azt, hogy a fehérjeláncok egyes részei valamiért megváltoznak, csomagolásuk sérül, és összeragadnak, mint a spagettiszálak. Ezek aztán lerakódhatnak az agy különböző területein, gátolva, akár meg is akadályozva a normális működést.
Forradalmi változások várhatók
A fehérjék térszerkezetének és becsomagoltságának kutatása tehát választ adhat egy sor öregedéssel és betegségekkel kapcsolatos biológiai problémára. Ám pont e „hibák” megjelenése teszi alkalmassá a fehérjét arra is, hogy „fejlődjön és adaptálódjon” a változó környezetében, hogy aztán akár egészen más működésbe kezdjen, mint tette azt korábban. A fehérjék célszerűen és biztonságosan evolválható (fejleszthető) molekulák – ilyen felfedezésekért adták a 2018-as kémiai Nobel-díjat.
Mivel a fehérjék világa számítógépes adatelemzéssel, látványos adatmegjelenítéssel vagy animációval jól vizualizálható, ez a lehetőség szélesre nyitja a fehérjekutatás kapuit mindenki előtt, aki valami komolyat akar felfedezni. Ezeknek a fehérje-térszerkezeti kutatásoknak az eredményeképpen egyre közelebb kerülünk a neurodegeneratív betegségek megértéséhez, az öregkori elbutulás gyógyításához.
Szélesvásznú kémia néven szórakoztató, ismeretterjesztő sorozat indult, amely magyar fehérjekutatók legújabb eredményeit mutatja be, humoros, látványos filmes köntösben. Az első rész, melyet Perczel András szerkezeti kémikus szakmai irányításával készítettek, a fehérjekutatás alapjaival ismerteti meg a nézőt.
Borítókép: Dr. Perczel András, az MTA-ELTE Fehérje Modellező Kutatócsoport vezetője