Az ELTE biológus hallgatói is beszálltak a koronavírus elleni küzdelembe

2020.04.21.
Az ELTE biológus hallgatói is beszálltak a koronavírus elleni küzdelembe
Az ELTE Biotechnológia FIEK steril fülkéket helyezett át a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban működő diagnosztikai részlegbe a koronavírus kimutatását szolgáló laboratóriumi vizsgálatok céljából. Az ELTE nemcsak eszközöket, de szaktudást is biztosított a Bajcsy-Zsilinszky Kórház részére a diagnosztikai folyamatokhoz: a Természettudományi Kar biológus hallgatói és doktoranduszai dolgoznak azon, hogy az emberi mintákat minél gyorsabban tesztelhessék koronavírusra.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház diagnosztikai részlege akkreditációs engedéllyel ugyan rendelkezik emberi minták laboratóriumi diagnosztizálására és a koronavírus kimutatására, de kórházban lévő steril fülkék mennyisége nem bizonyult elegendőnek most, a megnövekedett igények idején. Az ELTE Biotechnológia FIEK azonnal reagált a koronavírus miatt kialakult helyzetre és egyeztetést kezdeményezett a fenntartóval, valamint az NKFIH-val, mint illetékes Támogatóval annak érdekében, hogy a FIEK pályázat keretében kialakított laboratóriumi kapacitásukat, valamint szaktudásukat bevethessék a koronavírus elleni küzdelemben. Az ELTE Biotechnológia FIEK meg is kapta a szükséges hozzájárulásokat ahhoz, hogy

mihamarabb átadhassanak az Egyetemen működő steril fülkékből 3 darabot a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban működő laboratórium részére.

Az ELTE Biotechnológia FIEK egyik ipari partnere, a CRU Hungary Egészségügyi Szolgáltató Kft., mint összekötő szervezet szerepet vállalt a projekt kivitelezésében azáltal, hogy lehetővé tették az együttműködés elindítását és segítséget nyújtottak az átszervezés koordinációjában.

A laboreszközök Lágymányosi Campusról való átszállítása már meg is történt múlt héten, a steril fülkék ideiglenesen a kórház használatába kerültek és ott is maradnak mindaddig, amíg ez szükséges. Ha csökken az igény a vírus tesztelésére és a kórház saját apparátusa is elegendőnek bizonyul a laboratóriumi folyamatok elvégzésére, visszaszállítják a steril boxokat az ELTE Természettudományi Karára.

A kórházban működő diagnosztikai laboratórium így még teljesebb mértékben és rövidebb idő alatt tudja elvégezni a stratégiai húzóágazatban dolgozó alkalmazottak koronavírus tesztelését az egyedi laborigényeket igénylő PCR-es módszerrel.


Munka steril fülkében (a kép illusztráció).

A műszerek mellé szaktudást is adnak

Az ELTE nemcsak műszerekkel és laborfelszereléssel, de szaktudással is segíti a szűrőprogramot, hiszen a Természettudományi Kar felkérte a jól felkészült és a laborfolyamatokban már gyakorlattal rendelkező biológus hallgatókat, valamint a legkiválóbb doktoranduszokat a COVID-19 tesztelésében való közreműködésre. Közülük 8 fő már munkába is állt a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban elhelyezett laboratóriumban és a visszajelzések alapján az ápolók és orvosok rendkívül elégedettek a hallgatók munkájával és szaktudásával.

"Büszkék vagyunk arra, hogy a jól felkészült és motivált biológus hallgatóink és doktoranduszaink szerepet vállalnak a COVID-19 tesztelésében

és a vírus kimutatásában kórházi körülmények között. A kórházi diagnosztikában jártas szakemberek meg vannak elégedve hallgatóink munkájával és felkészültségével" - mondta Dr. Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja, az ELTE Biotechnológia FIEK igazgatója.

További együttműködések előkészítésén dolgoznak

Az ELTE Természettudományi Kara és ELTE Biotechnológia FIEK is további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy professzionális műszereikkel és a nemzetközileg elismert kutatóik szaktudásával élen járjanak a koronavírus elleni harcban.

"Mindent meg kell tennünk, hogy segítsünk"

- teszi hozzá a dékán. Ezért elsődleges céljuk, hogy laboratóriumi folyamataik a koronavírus kimutatására legyenek áthangolva. A korábbi évek befektetett munkája és a beszerzett műszerek olyan kompetenciákat hoztak létre az ELTE TTK-n, amellyel a munkatársak és a motivált hallgatók is eredményesen kapcsolódhatnak be a COVID-19 elleni további küzdelembe.