Az ELTE geológus hallgatói a Water4Future Hackatlon döntőjében

2023.03.07.
Az ELTE geológus hallgatói a Water4Future Hackatlon döntőjében
A nemzetközi versenyen Tóth Ádám csapata a budapesti termálvizekből származó hőforrások fűtési, akvakultúra és ipari célú felhasználásának ötletét vetette fel.

AZ ELTE Természettudományi Kar geológia-vízföldtan, szénhidrogénföldtan és környezetföldtan mesterszakos hallgatói csatlakoztak az UNESCO ICIREWARD Nemzetközi Központ által szervezett Water4Future Hackathonhoz. A február közepén megrendezett „Víz és fenntartható város” témájú online versenyen 17 ország 42 egyetemének több mint 400 hallgatója vett részt.

A csoportok a 48 órás versenyen innovatív projekteken és megoldásokon dolgoztak a vízzel kapcsolatos problémákra és azok fenntartható felhasználására, majd bemutatták azokat a nemzetközi szakértői testületeknek, megvalósíthatósági tervekkel, gazdasági elemzésekkel és jogi keretekkel, az egyes projektek egyéb technikai jellemzői mellett. A verseny hibrid modalitású volt, így az ELTE hallgatói többnyire az egyetemi kampuszról dolgoztak.

Az ELTE csapatát magyar és külföldi (albán, azerbajdzsáni, ecuadori, indonéz és fülöp-szigeteki) hallgatók alkották H2erOes néven Tóth Ádám (Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék) vezetésével. A csapat felvetette a budapesti termálvizekből származó hőforrások fűtési, akvakultúra és ipari célú felhasználásának ötletét.

A projekt nemzeti és nemzetközi potenciállal rendelkezett, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival összhangban. A döntőbe tíz csapat jutott be, és bár idén az első díjat a Montpellier-i Egyetem egyik csoportja kapta, fiatal hallgatóink projektjét a zsűri nagyra értékelte, mivel a víz fenntartható felhasználásának egy érdekes megközelítését vizsgálták.

Forrás: elte.hu