Az ELTE TTK lett az ország elsőszámú egyetemi kara!

2022.12.06.
Az ELTE TTK lett az ország elsőszámú egyetemi kara!
Egyetemünk továbbra is első a hallgatói kiválóságban, és több tudományterületen is élen áll. A HVG Diploma 2023-as felsőoktatási rangsora szerint az ELTE Természettudományi Kara az ország legjobb egyetemi karának számít.

Idén tizennyolcadik alkalommal készült el a hazai felsőoktatási intézményeket értékelő rangsor. Az értékelés szerint a nagy egyetemek dominanciája lényegében nem változott, és a több mint 20 intézményben lezajlott alapítványosodás nem változtatta meg szignifikánsan a korábbi erőviszonyokat.

A listát továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti. Az ELTE a hallgatói kiválóság alapján is őrzi vezető pozícióját, ami az elsőhelyes jelentkezések magas számának és a jelentkezők középiskolai versenyeken elért kiemelkedő eredményeinek köszönhető. Egyetemünk ugyanakkor az oktatói kiválóságban a harmadik helyre került, mivel a mérés egyik fontos indikátora a hallgatók és oktatók számának aránya, és az ELTE a 2022-es felvételi eljárásban rekordszámú (11.355) hallgatót vett fel különböző képzéseire, míg az oktatók száma csekélyebb mértékben emelkedett. Az ELTE-re felvett hallgatók 90 százalékának nyelvvizsgája is van.

Az ELTE-t sorrendben a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Corvinus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem követi. A Nemzeti Köszszolgálati Egyetem a 11., míg a Miskolci Egyetem a 12. helyen áll.

A HVG minden évben külön értékeli az ország legjobb egyetemi karait, itt összesítésben az első helyen az ELTE TTK áll.

A második helyre az ELTE BTK került, a harmadik a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara lett. A karok összesített rangsorában az ELTE PPK a 17., az ELTE ÁJK a 22., az ELTE GTK a 26., az ELTE IK a 27. helyen végzett.

A rangsor szerkesztői 14 tágabb tudományterületen is értékelték a hazai felsőoktatási intézmények képzéseit, ezek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem képzési portfolióját tekintve a természettudományi területen az ELTE TTK összesítésben, illetve a szűkebb matematikai, földrajzi, fizikai, kémiai és biológiai szakterületet tekintve is az első helyen áll Magyarországon.  

A jövőre felvételizőknek számos változással kell szembenézniük: 2023-tól nem minden szakon lesz kötelező az emelt szintű érettségi, ahogy jogszabályi minimumponthatár sem lesz. Ezekről házon belül dönthetnek az intézmények, ahogy arról is, hogy 2024-től mire adnak majd többletpontokat. Az ELTE októberben tette közzé, hogy saját felvételi eljárásában milyen változások várhatók 2024-től.

Forrás: elte.hu