Az European Academy of Sciences and Arts tagja lett Szalay Péter

2020.03.20.
Az European Academy of Sciences and Arts tagja lett Szalay Péter
A rangos európai tudományos szervezet, a European Academy of Sciences and Arts tagjai közé választotta Dr. Szalay Pétert, az ELTE TTK Fizikai Kémiai Tanszék professzorát.

Az 1990-ben létrehozott, kormányoktól független európai tudományos és művészeti társaság, az European Academy of Sciences and Arts 2020. márciusi közgyűlésén tagjává avatta kollégánkat, Szalay Péter professzort. Erre az eseményre az elnökség tavaly őszi szavazása alapján került sor. Az Akadémia célja tudományos és társadalmi haladás elősegítése. A szervezetnek 32 Nobel-díjason kívül 2000 kiemelkedő munkásságú tudós és alkotó tagja van, főként Európából.

Szalay Péter Széchenyi-díjas magyar kémikus. 1986-ban okleveles vegyész végzettséget szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1986 és 1989 között doktori ösztöndíjas volt a Bécsi Egyetem Elméleti Kémiai Intézetében, itt szerezte meg doktori fokozatát is 1989-ben. Jelenleg az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Kémiai Tanszék oktatója és az Elméleti Kémiai Laboratórium kutatója. Legfőbb kutatási területe a kvantumkémia, az elektronszerkezet-elmélet és a molekula spektroszkópia.

Az ELTE TTK-ról Szalay Péter professzoron (képünkön) kívül Náray-Szabó Gábor professzor és 
Kacskovics Imre dékán a szervezet tagjai.

Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia 1990-ben alakult Felix Unger salzburgi szívsebész kezdeményezésére eleinte osztrák és bajor, majd a környező országok, később valamennyi európai ország elismert tudósainak és művészeinek bevonásával. Az akadémia bölcsészettudományi, orvostudományi, művészettudományi, természettudományi, társadalom-, jog- és közgazdaságtudományi, műszaki és környezettudományi és világvallások osztályokra tagozódik.

 

Forrás: chemistry.elte.hu

Kapcsolódó cikkek