Az idősek oltása gyorsan ment életet

2021.01.24.
Az idősek oltása gyorsan ment életet
Az ELTE TTK Biológiai Intézet kutatói infografikán mutatják be, miért érdemes az idősebb korosztályokkal kezdeni a koronavírus elleni oltást. A járványt a népesség túlnyomó részének védettsége állíthatja meg teljesen, de a célzott oltási kampánnyal gyors ütemben csökkenthető a legsúlyosabb esetek száma.

A járvány eleje óta ismert, hogy az életkor előrehaladtával nő a súlyos megbetegedés és a halálozás esélye COVID-19 fertőzés esetén. A korfüggő halálozást és Magyarország 2020-as korfáját felhasználva az ELTE kutatói kiszámolták, hogy egy adott életkor fölött mindenkinek beadott oltás a potenciális (oltások nélkül bekövetkező) halálozások hányadrészét védheti ki, a küszöbként választott életkor függvényében.

Dr. Müller Viktor, az ELTE TTK Biológiai Intézetének docense és szakdolgozója, Zsichla Levente az alábbi ábrákon mutatják be, hogyan nő az elkerülhető halálozások aránya az átoltottság függvényében.

Az összekötött pontok mindkét grafikonon egy-egy adott életévtől kezdődő oltás hatását, illetve az alsó ábrán az ehhez szükséges oltások számát mutatják. A két ábráról látható, hogy - ideális esetben, ha a vakcina teljesen kivédi a halálozást -

már kevesebb mint félmillió 80 éves vagy idősebb lakos beoltásával elkerülhető a lehetséges összhalálozás közel fele.

Az alsó ábráról az is leolvasható, hogy a legidősebb egymillió magyar beoltásával már a halálozások 70%-a elkerülhető. Ezt az alábbi infografikán is szemléltetik az ELTE kutatói.

65 éves kortól oltva körülbelül kétmillió ember beoltásával az oltás nélkül bekövetkező halálozás kb. 85%-a kiküszöbölhető.

Ez a stratégia tehát – amit világszerte, így hazánkban is követnek – lehetővé teszi, hogy az oltási kampány a legsebezhetőbb csoportokra koncentrálva gyorsan és hatékonyan csökkentse a koronavírus-halálozás mértékét.

Az eddig ismert tények szerint a részletesen vizsgált vakcinák a halálozás kockázatát gyakorlatilag teljesen kiküszöbölik. Ugyanakkor bármilyen oltás esetén vannak (alacsony arányban) olyanok, akiknek a legyengült immunrendszere nem képes hatékony védettséget kialakítani. Ezért kiemelten fontos az oltási kampány elején célzottan oltani az idősek mellett

az egészségügyi intézményekben és az idősotthonokban dolgozókat, akik a munkájuk révén gyakrabban kerülnek kapcsolatba legyengült egészségügyi állapotú emberekkel.

A járványt a népesség túlnyomó részének védettsége állíthatja meg teljesen, de a célzott oltási kampánnyal gyors ütemben csökkenthető a legsúlyosabb esetek száma.

 

A grafikonokat Müller Viktor ötlete alapján Zsichla Levente készítette, az infografika Müller Viktor munkája.