Érdemrenddel tüntették ki Kiss Ádám professzort

2021.02.11.
Érdemrenddel tüntették ki Kiss Ádám professzort
Az Európai Egyetemi Sportszövetség Végrehajtó Bizottsága Érdemrend kitüntetést adományozott Dr. Kiss Ádámnak, az ELTE TTK egykori dékánjának. Kiss Ádám fizikus professzor 8 évig volt elnöke a Magyar Egyetemi Sportszövetségnek, ezért a mostani elismerés a díjazott szerint az egész magyar egyetemi sportközösségnek is szól az elmúlt évek kitartó munkájának elismeréseként.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség az Érdemrend (order of merit) elismeréssel azokat a személyeket díjazza, akik jelentősen hozzájárultak az európai egyetemi sport fejlődéséhez és népszerűsítéséhez. A díjazottakról a döntést az EUSA Végrehajtó Bizottsága hozza meg; az első érdemrendet 2007-ben ítélték oda. Az eddigi díjazottak között szerepel például George Killian, Claude-Louis Gallien és Oleg Matytsin is, akik mind elnökei voltak a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetségnek, a FISU-nak. A nemeztközi díjátadó ünnepséget 2021. február 11-én online formában rendezték meg.

Dr. Kiss Ádám 2012-ben vette át a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség, a MEFS irányítását. Vezetése alatt 2012-ben kidolgozták a Hajós Alfréd Tervet, amelyben 2020-ig határozták meg az egyetemi-főiskolai sport fejlődése irányait és ezzel céljait. Kiss Ádám elnöksége alatt épült ki az intézményi Sportiroda-hálózat. E hálózat eredményes működése segítette a verseny- és szabadidősport események szervezését és ennek köszönhetően a résztvevők létszáma is időben jelentősen növekedett. Kiemelkedő szabadidősport rendezvény az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS), melyet Magyarország a világ legnagyobb létszámú eseményeként szervezett meg és amelyet a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség, a FISU jó gyakorlatként mutat be más országoknak.


A Magyar Egyetemi Sportszövetség tagjai egy korábbi rendezvényen.

A hazai és nemzetközi egyetemi versenyeken is egyre nagyobb számmal vesznek részt a magyar egyetemi csapatok, kiemelkedő eredményeket elérve. Minden alkalommal jelentős sikerrel Magyarország részt vett mind a nyári, mind a téli Universiadékon. Kiemelt példaként lehet említeni, hogy 2019-ben történelmi csapatsikerekkel zárult a téli és a nyári Universiade is, hiszen 1965 óta először összesen 5 csapatsport képviselte hazánkat, és 54 év után 3 magyar csapat is bejutott a legjobb négy közé. A Téli Universiadén 53 év óta először szerepelt magyar egyetemi jégkorong-válogatott, a nyárin pedig a női vízilabda csapat aranyérmet, a férfi bronzérmet szerzett és a 46 év után először induló női röplabda egyetemi válogatott a legjobb 4 között végzett.

A Szövetség tevékenységének köszönhetően 2012 óta minden évben sikeresen hazánkban került megrendezésre legalább egy nagy nemzetközi verseny, egyetemi Világ-, vagy Európa Bajnokság. Ezenkívül a világon egyedülálló kezdeményezésként alapította meg Magyarország az Universiade Bajnokok Klubját a MEFS alapításának 110. évfordulója alkalmából. A Magyar Egyetemi Sportszövetség munkájának elismeréseként 2015-ben a FISU legmagasabb kitüntetését, a Jean Petitjean-díjat nyerte el. Ez a kitüntetés azért is kiemelkedően fontos, mert eddig csak személyek kaphatták a díjat és szervezetként a MEFS volt az első, akinek ezt odaítélték.

2019-ben Magyar Örökség-díjjal is kitüntették a Szövetséget. Ezt azok a magyar intézmények, csoportok kaphatják, akik tevékenységükkel, teljesítményükkel hozzájárultak a magyar kultúra, a gazdaság, a sport, a tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség nevét ezentúl az Aranykönyv őrzi.

"A hallgatói sport egyetemeinken történt jelentős fejlesztése mellett különleges hangsúlyt fektettünk a nemzetközi versenyekre és együttműködésekre. Itt más versenyeket nem elfelejtve helyénvaló megemlíteni azt, hogy az Európai Egyetemi Sportszövetség Európai Egyetemi Játékait 2024-ben Magyarországon fogjuk megrendezni" - mondta az online megrendezett nemeztközi díjátadón Kiss Ádám professzor.

Kiss Ádám (1942) fizikus, az ELTE emeritus professzora. Kísérleti magfizikus, nemzetközi figyelmet keltett kísérletek szervezője, résztvevője. 1965-től nyugdíjazásáig az ELTE Atomfizikai Tanszékén dolgozott, 1990 óta egyetemi tanári beosztásban. Kutatási területe a magfizika és a környezetfizika. 1990-től 1997-ig az ELTE Természettudományi Karának dékánja. 1998 és 2002 között az Oktatási Minisztérium Felsőoktatásért és Tudományért felelős helyettes államtitkára volt. Alapító igazgatója volt az ELTE TTK Környezettudományi Centrumának és a Környezettudományi Doktori Iskolájának. Vezette a radioaktív hulladékok elhelyezésére irányuló Nemzeti Célprogram Szakértői Bizottságát. Jelenleg az Országos Atomenergia Hivatal Tudományos Tanácsának elnöke. Az MTA MTMT adatbázisa szerint több mint 320 tudományos közleményére közel 13000 független hivatkozást ismerünk. Kitüntették a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével.  2012 és 2020 között a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség választott elnöke volt. A Testnevelési Egyetem díszdoktora. Nős, két gyermeke és két unokája van.

Gratulálunk Kiss Ádám professzornak a kitüntetés elnyeréséhez, valamint további jó egészséget és sikereket kívánunk munkájában!

A Magyar Egyetemi Sportszövetség eredményeiről itt tájékozódhat.


A borítóképen Kiss Ádám professzor látható egy korábbi sportrendezvényen egyetemi hallgatók társaságában.