Csillagászok generációit tanította

2021.03.08.
Csillagászok generációit tanította
Életének 86. évében 2021. február 26-án elhunyt Dr. Balázs Béla csillagász, professzor emeritus, a magyarországi csillagászat meghatározó alakja, aki több mint 20 évig volt az ELTE Csillagászati Tanszékének vezetője. 

Csillagászok generációit tanította Balázs Béla, aki több mint 20 évig volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Csillagászati Tanszékének vezetője. A nyolcvanas évek közepén hat évig a Bécsi Egyetemen is oktatott. 

Számos magyar és angol nyelvű ismeretterjesztő könyv és kiadvány szerzője volt. Legjelentősebb munkái közé tartozik a társszerzőként és szerkesztőként jegyzett, angol nyelven íródott háromkötetes csillagászati alapmű, a Halmazok és Csillagtársulások Katalógusa (Catalogue of Star Clusters and Associations), amelyet a világ szinte minden csillagászati obszervatóriumában használnak.

Munkásságát sok egyéb kitüntetés mellett Szent-Györgyi Albert díjjal is elismerték.

Tagja volt a Nemzetközi Csillagászati Uniónak [IAU], az Európai Fizikai Társulatnak [EPS], a német Csillagászati Társaságnak [AG] és a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiának [IAA].) A kilencvenes évek elején tanácsosként öt éven keresztül vezette a bécsi Collegium Hungaricumot.

Emlékét őrizzük!