Díjnyertes tudománykommunikátor a TTK doktorandusza

2024.07.10.
Díjnyertes tudománykommunikátor a TTK doktorandusza
Az ELTE VI. Tudománykommunikációs Versenyére az egyetem hallgatói és oktatói pályázhattak cikkel és videóval. Tuza Benedek, Karunk geográfus doktorandusza a ÚNKP különdíjat nyert, melyhez ezúton is gratulálunk!

Az open science (nyílt tudomány) korában a kutatói karriernek egyre hangsúlyosabb része a tudománynépszerűsítés. Az ELTE felhívása évről évre azoknak a fiatalabb és idősebb kutatóknak szól, akik szeretnék  a szélesebb közönséggel is megosztani tudományos eredményeiket. 

A pályázatra junior korcsoportban alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók, szenior korcsoportban doktori hallgatók, doktorvárományosok, valamint az ELTE PhD-fokozattal rendelkező oktatói, kutatói jelentkezhettek; az ÚNKP, a KDP vagy a DKÖP ösztöndíjasai külön kategóriában is összemérhették tudásukat. A jelentkezőknek egyszerű, közérthető stílusban össze kellett foglalniuk kutatási témájukat, majd egy maximum 5 perces videóban érdekes és meggyőző módon be kellett azt mutatniuk a zsűri számára. 

A verseny díjazottjait 2024. július 9-én köszöntötték a Rektori Kabinetben. Darázs Lénárd általános rektorhelyettes az ünnepségen elmondta, hogy a tudománynépszerűsítés kiemelten fontos az egyetem vezetése számára, hiszen ezáltal nemcsak a nemzetközi tudományos körforgásba tud az ELTE jobban bekapcsolódni, de a versenyen megismert kommunikációs módszerekből és kompetenciákból a jövőben egyaránt meríthetnek a tapasztaltabb kutatók és a hallgatók is, saját tudománykommunikációs projektjeikhez.

A köszöntő szavak után Darázs Lénárd Sziklai Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettessel közösen adta át az elismeréseket a VI. ELTE Tudománykommunikációs Verseny díjazottjainak.

NÉV

PÁLYÁZAT

KOROSZTÁLY

TUDOMÁNYTERÜLET

HELYEZÉS

Reichardt Richárd

-

szenior

pszichológia

I.

Zábó András

KDP

szenior

drónfejlesztés

KDP különdíjas

Tuza Benedek

ÚNKP-23-3 (doktori)

szenior

településfejlesztés

ÚNKP különdíjas

Vojtek Lili

ÚNKP-23-2 (mester)

junior

szociológia

Junior különdíjas

Pályamunkájában Reichardt Richárd a váratlan pillanatok feledhetetlenségének pszichológiai aspektusait tárta fel, Zábó András drónokat "tanítana meg" látni, hogy azok könnyebben tájékozódhassanak a térben. Tuza Benedek a II. kerületi Margit-negyed programot elemezte az önkormányzatiság, az infrastruktúra-fejlesztés valamint a tudományos kutatás szempontjai szerint, Vojtek Lili pedig a női szerepeket vizsgálta a XIX. századi magyar és német gyermekirodalomban, egy szociológus szemüvegén keresztül.

 

(Forrás: elte.hu)