Dr. Kiss Ádám kapta a Gyimesi Zoltán-díjat

2023.10.24.
Dr. Kiss Ádám kapta a Gyimesi Zoltán-díjat
A Gyimesi Zoltán-díjat 2005-ben alapították az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére. A szakmai díjat az Országos Atomenergia Hivatal elnöke adományozza az OAH Tudományos Tanácsának elnökének előterjesztése alapján.

Dr. Kiss Ádám hosszú évek szisztematikus munkáját szentelte az oktatásnak, felismerve, hogy a tudományos kutatásban kiemelkedő szerepet játszik az oktatás színvonalának emelése. Rendkívüli teherbírása, fáradhatatlan lendülete, valamint a legfőképp önmagával szemben támasztott magas elvárások segítették abban, hogy oktatói tevékenysége mellett jelentős kutatómunkát végezzen hazai és külföldi intézményekben. Kutatási tevékenységének középpontjában többek között a fizika, magfizika, nukleáris energetika és az ionizáló sugárzás áll.

Munkássága során több mint háromszáz publikációja jelent meg, széles körű szakmai-közéleti tevékenységét számtalan díjjal jutalmazták.

1992 és 1996 között a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésére indított Nemzeti Célprogram Szakértői Bizottságának elnöke volt. 1998 és 2002 között az Oktatási Minisztérium Felsőoktatásért és Tudományért Felelős helyettes államtitkára volt. 2001 és 2009 között vezette a radioaktív hulladékok elhelyezésére irányuló Nemzeti Célprogram Szakértői Bizottságát. Kimagasló szakmai tapasztalataival az Országos Atomenergia Bizottság Tudományos Tanácsának tagjaként, a hivatal átalakulását követően 2010 és 2022 között az Országos Atomenergia Hivatal Tudományos Tanácsának elnökeként segítette a hatóság munkáját.

Szakmai tevékenységét a magas színvonalú elhivatottság és a példaértékű tudományos igényesség jellemzi.

Gratulálunk az elismeréshez!

Forrás: Országos Atomenergia Hivatal