Egy éjszaka a kutatók világában

2019.10.03.
Egy éjszaka a kutatók világában
Az ELTE karai és intézetei 16 helyszínen több mint 300 programmal, előadással és interaktív bemutatóval várták a Kutatók Éjszakáján a tudományok iránt érdeklődő közönséget a fővárosban és a szombathelyi campuson.

A tudományos kutatás ünnepét azért hirdették meg Európa-szerte, mert úgy gondolták, az új tudás a kontinens versenyképességének záloga, ennek előfeltétele pedig a fiatalok bevonása. Az ELTE is elsősorban a fiatalokra koncentrált programjaival, de minden tudomány iránt érdeklődő megtalálhatta a számára vonzó témákat.

A Természettudományi Karon egy különleges foglalkozáson a fertőző betegségek terjedését szimulálták, volt evolúciós játék, kémiai és fizikai jelenségek bemutatója, és kiderült az is, mivel foglalkozik a mindennapokban egy matematikus.

A Bölcsészettudományi Karon például Régészeti Vidámpark várta a közönséget, de élő közvetítést is kapcsoltak az egyetem iraki, kurdisztáni ásatásáról, a vállalkozó szelleműek orosz kultúrtörténeti kocsmakvízbe is bekapcsolódhattak, a holland tanszék pedig az első világháború utáni belga-holland gyermekmentő akcióról emlékezett meg a segélyprogram indulásának közelgő, 100. évfordulója alkalmából.

Az Állam- és Jogtudományi Karon bemutatkozott a perbeszédverseny világbajnokságot nyert ELTE Jessup csapat, de tartottak előadást a gyermekjogokról, valamint a mesterséges intelligencia és a büntetőjog összefüggéseiről is. A Pedagógiai és Pszichológiai Karon többek között különleges csoporthipnózis-foglalkozással és az előítéletek pszichológiájával foglalkozó előadás várta a látogatókat, akik azt is megtudhatták, hogy miért hozunk rossz döntéseket szűkös helyzetekben. A Társadalomtudományi Kar a „Szociopoly” nevű, érzékenyítést támogató társasjátékkal készült, melyben a játékosoknak a mélyszegénységben élők viszonyai között kell túlélnie 30 napot, de a karra látogatók azt is megtudhatták, hogy miként lesz egy Facebook-posztból kutatási anyag.

Az Informatikai Karon szemmozgással vagy egérkurzorral vezérelt vonatos játékot vagy a karban lévő izmok mozgatását megértő eszközt lehetett kipróbálni, de a látogatók megismerkedhettek az orvosi képalkotó eszközök működésével is.

Forrás: ELTE

Kutatók Éjszakája 2019

Kutatók Éjszakája 2019

0

/

0

0

/

0