Elhunyt Gyarmati Edit, az Algebra és Számelmélet Tanszék nyugalmazott adjunktusa

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

Gyarmati Edit matematikus

                            2014. november 4-én súlyos betegségben elhunyt.

   Temetése november 9-én vasárnap 14 órakor lesz a rákoskeresztúri zsidó temetőben (Budapest X. kerület , Kozma u. 6.). Gyászolják férje, húga, lánya, veje, unokáia, barátai, kollégái, tanítványai. (freud@cs.elte.hu, k.lanczi@gmail.com)

          Gyarmati Edit kiváló középiskolai tanára, Gallai Tibor hatására választotta hivatásáaul a matematikát és annak oktatását. 1953-ban szerzett matematika-fi zika szakos tanári oklevelet az ELTÉ-n. Végzés után Turán Pál hívta az Algebra és Számelmélet Tanszékre, ahol 1993-as nyugdíjba vonulásáig dolgozott. A kvadratikus bővítések számelméletében elért eredményeiből írta doktori disszertácioját.

         Gyarmati Edit sok évtizedes pályája során leendő matematikatanárok ezreit vezette be a matematikai gondolkodas szépségeibe, és készítette fel őket arra, hogyan tudják majd tanítványaikkal is megszerettetni a matematikát. Férjével, Freud Roberttel közösen írt Számelmélet tankönyve alapvető és népszerű munka a magyarországi matematikus és matematika tanárszakos hallgatók részére.

          A matematika tanításában és népszerűsítésében végzett tevékenységét több kitüntetéssel, köztük a Bolyai János Matematikai Társulat Beke Manó Nagydíjával is elismerték.

2014.11.06.