Elhunyt Radnai Gyula fizikus

2021.05.28.
Elhunyt Radnai Gyula fizikus
Megrendülten tudatjuk, hogy életének nyolcvanharmadik évében, hétfőn meghalt Radnai Gyula fizikus, az ELTE TTK Anyagfizika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a magyar fizikatanítás kiemelkedő személyisége, a négyjegyű függvénytáblázatok társszerzője.

Dr. Radnai Gyula 1962-ben végzett az ELTE matematika-fizika szakán. 1990-ben nyerte el az ELTE doktora és az MTA fizikai tudomány kandidátusa címet. 1962 és 1970 között az ELTE Természettudományi Kar Kísérleti Fizika Tanszékén, 1970 és 2006 között pedig az Általános Fizika Tanszékén tanított. 2006 óta az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszék munkatársa.

Könyvszerzőként is aktív volt, legismertebb művei társszerzőként a középiskolai fizikaoktatásban évtizedeken át használt feladatgyűjtemény és a ma is alkalmazott négyjegyű függvénytáblázatok. Több könyve segítette az egyetemi fizikafelvételire történő felkészülést is, és 15 éven át ő ismertette a televízióban a fizikai felvételi feladatok megoldásait.

Életében kiemelt szerepet játszott a tehetségkutatás: 1988-tól haláláig vezette a Középiskolai Fizikai és Matematikai Lapok fizika szerkesztőbizottságát, és másfél évtizeden keresztül az Eötvös Loránd fizikaverseny szervezőbizottságának az elnöke volt.

Kitüntetései:

  • Prométheusz-érem (1989)
  • Zemplén Jolán-emlékérem (1989)
  • Eötvös Loránd Fizikai Társulat Érme (1994)
  • „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” Életmű díj (2020)

Emlékét őrizzük!