Elhúzódik a járvány

2020.04.14.
Elhúzódik a járvány
Koronavírus elleni gyógyszeren dolgozik egy magyar konzorcium az Innovációs és Technológiai Minisztérium 300 millió forintos támogatásával. A hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői fogtak össze: az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem érintett karai, a Richter Gedeon, továbbá az ImmunoGenes nevű biotechnológiai cég.

A konzorcium ötletgazdája és vezetője DrKacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja. Vele készített interjút Demokrata hetilap, a magyar gyógyszerről, a járvány lehetséges lefutásáról és arról, hogy mikor készül el végre a világszerte már több milliárd ember által várt védőoltás.

Hogyan működik a gyógyszer?

Ez egy fúziós fehérje, úgy kell elképzelni, mint egy kalapácsot. A kalapács feje egy molekuláris csapda, ugyanis a vírus a tüdőben a hámsejtek felszínén lévő ACE2-receptorhoz kapcsolódik, így jut a sejtekbe. Tehát a megoldásunk az, hogy ebből az ACE2-molekulából nagyon sokat be kell juttatni a szervezetbe, és akkor a vírus ezekhez fog kötődni ahelyett, hogy a sejteket ölné meg. Így állítunk csapdát. Nemcsak a bekerült vírusokat semlegesíti, hanem a már beteg szervezetben hatalmas mennyiségben termelődő újabbakat is. A kalapács nyele pedig a gyógyszermolekula másik része, egy antitest meghatározó szakasza, ami azért felelős, hogy hosszú heteken át keringjen a szervezetben a gyógyszer, ne ürüljön ki hamar. Ezt a molekuláris elemet már huszonöt-harminc éve használják, az antitest-terápia különösen a rákkezelésben és a krónikus gyulladások kapcsán vált be, és bizonyítottan biztonságos. A kalapács feje, az ACE2 szintén, hiszen a szervezetünk része, sőt néhány éve terápiás célból, vérnyomáscsökkentő hatása miatt sikeres klinikai teszteket hajtottak vele végre. Tehát a kettő külön-külön nem tűnik veszélyesnek, de együtt egy új molekula, ami még nem fordult elő az ember szervezetében, vagyis preklinikai és klinikai tesztekre van még szükség.

Ez az önök ötlete volt?

Nem az én fejemből pattant ki, február 7-én közölte le egy amerikai kolléga egy tudományos folyóiratban. Most nem az a cél, hogy új molekulát fejlesztve profitot termeljünk valamelyik gyógyszergyár számára, hanem az, hogy minél hamarabb bevethető legyen a gyógyszer, illetve el tudjuk látni vele a hazai lakosokat. Először a Richter Gedeon-gyógyszergyár vezetőit kerestem, akikkel lassan egy évtizede közös fejlesztéseken dolgozunk a biotechnológia, illetve az ehhez hasonló rekombinánsfehérje-gyógyszerek, vagyis biologikumok területén. Ők elemezték és befogadták a javaslatot. A Richter Gedeon világszínvonalú biotechnológiai üzemében, Debrecenben fogják előállítani a molekulát. Persze, a kutatás-fejlesztéshez állami támogatásra volt szükségünk, de gyakorlatilag azonnal meg tudtuk győzni Palkovics László minisztert, így március elején megalakult a konzorcium. A PTE-hez tartozó Szentágothai János Kutatóközponté az egyik legmagasabb biztonsági szintű kutatólabor Magyarországon, ott van a Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoport is, velük teszteljük majd a gyógyszer hatékonyságát in vitro sejttenyészeteken és később in vivo állatkísérletekben. Az ImmunoGenes fogja azokat a génmódosított egereket és nyulakat „előállítani”, amelyek kifejezik az emberi ACE2-receptort, és modellállatként használhatók majd a gyógyszer vírusgátló hatásának tesztelésére.


Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Kar dékánja. (fotó: Vermes Tibor / Dekomrata)

Ha az ötlet nemzetközi, lehet, hogy mások is dolgoznak rajta?

Vélhetően igen. De ez nem baj, most nem egymással futunk versenyt, hanem a járványt okozó vírussal, és az idő nagyon fontos tényező. Minden erőt mozgósítani kell. Ezenfelül ez egy biologikum, nehéz és drága előállítani, csak a legnagyobb gyárak képesek rá, itt, Közép-Európában gyakorlatilag csak a Richter Gedeon. Tehát szűk keresztmetszete van a lehetőségeknek. Ha valaki tőlünk függetlenül hamarabb ki is fejleszti ezt a gyógyszert, nem fogja tudni korlátlan mennyiségben gyártani, főleg nem egyik pillanatról a másikra. Akut válság van, a termelésbe egyébként is be kell majd kapcsolódnunk, ezenfelül alapvető célunk a magyar igények mihamarabbi kiszolgálása. Persze, csak akkor, ha a gyógyszer működik. Ebben bízunk.

Fotó: Vermes Tibor / Demokrata