ELTE-s a legjobb tudománykommunikátor

2018.05.16.
ELTE-s a legjobb tudománykommunikátor
FameLab tudománykommunikációs verseny első díját Kis-Tóth Ágnes, ELTE Atomfizikai tanszékének doktorandusz hallgatója nyerte el a fekete lyukakról és láthatatlan kisbabákról szóló előadásával, így ő képviseli Magyarországot a júniusi nemzetközi döntőn Nagy-Britanniában, a Cheltenham Science Festivalon. A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council szervezésében 2018. május 14-én rendezték az első magyarországi FameLab verseny országos döntőjét az MTA Székházában.

A FameLab természettudományos, matematikai, informatikai, mérnöki és orvosi területen kutatók, oktatók vagy hallgatók részére megrendezett tudománykommunikációs verseny, melyben a versenyzők mindössze három percet kapnak egy frappáns, tartalmas és közérthető előadás megtartására kutatásaik eredményéről vagy egyéb tudományos témában. Az elődöntőt 2018. április 5-én rendezték: 46 résztvevőből a zsűri értékelése alapján 12 fő jutott tovább a döntőbe.

A döntősök változatos tudományos és szakmai háttérrel rendelkeztek – egyaránt volt köztük egyetemi hallgató és tapasztalt kutató (bemutatkozásuk itt olvasható). A FameLab első díját Kis-Tóth Ágnes nyerte el, az ELTE Atomfizikai tanszékének doktorandusz hallgatója, a fekete lyukakról és láthatatlan kisbabákról szóló előadásával. A második helyezett Rózsa Lajos, az MTA és a Magyar Természettudományi Múzeum Állatökológiai Kutatócsoportjának tudományos tanácsadója, a fejtetűről mint a szeretet egyik kifejezőeszközéről szóló előadásával. A közönségdíjat Fiser Béla kapta, a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetének kutatója, szageffektekkel dúsított, érzékelésről szóló előadásával.

A döntőn a zsűri tagjai voltak: Török Szabina, az MTA doktora, környezeti kémikus, az MTA Környezetfizikai Laboratóriumának vezetője; Joós Andrea biológiatanár, tréner, előadó, műsorvezető, az Élménybiológia blog alapítója; Kereszturi Ákos bolygókutató, az MTA Csillagásztai és Földtudományi Kutatóközpontjának főmunkatársa, a Magyar Csillagászati Egyesület alelnöke; valamint Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője. A műsort Zsiros László Róbert, a Szertár blog alapítója vezette.

A díjakat Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete adta át.

Kiss-Tóth Ágnes bemutatkozása a FameLab oldalán:
Kis-Tóth Ágnes vagyok, és azért ugrottam fejest a FameLab világába, mert itt egyszerre két szerelmemnek hódolhatok: a tudománynak és a tanításnak. Engem először a matematika varázsolt el, és mire észbe kaptam, már az ELTE-n tanultam matematikusnak. Egyetemi éveim alatt a legnagyobb felfedezést akkor tettem, amikor rájöttem, mennyire klassz dolog tanítani. Ezért eleinte egy magániskolában, majd nyolc éven át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán béleltem matekkal a friss egyetemisták fejét. Valahol útközben eszméltem rá, hogy a fizika túl érdekes ahhoz, hogy nélküle éljek. Így visszaültem az iskolapadba, és a tanítással párhuzamosan megint tanulásra adtam a fejem. Az ELTE-n végeztem előbb a fizika alapszakot, majd a fizikus mesterképzést. Jelenleg éppen a doktori tanulmányaimat folytatom az ELTE Atomfizikai Tanszékén, asztrofizika szakterületen. Témám a kozmológiai ionizált buborékok spektrumának modellezéséről szól. A kíváncsiság és a lelkesedés hajtott, amikor útra keltem a matematika és a fizika világában, most is ezek vezetnek, és pont ugyanezt a kíváncsiságot és lelkesedést szeretném másokra is ráragasztani, mert a tudomány mindennap körülvesz minket, és csodákra képes.

Forrás: mta.hu