ELTE TTK Tudományos Diákköri Videó Verseny

2020.07.25.
ELTE TTK Tudományos Diákköri Videó Verseny
Az ELTE Természettudományi Kar Tudományos Diákköre TDK videók készítésére biztatja a hallgatókat. Három kategóriában várják a rövid pályamunkákat, amit közös szakmai zsűri értékel majd, de kitüntetett súlya lesz a szerző által megjelölt szakterület zsűrijének. A legjobbak pénzjutalomban részesülnek.

A koronavírus világjárvány a tudomány működését sem hagyta érintetlenül. A bezárások mégis a diákság, az egyetemisták és középiskolások, kutatásait akadályozták leginkább. A labormunka számukra ellehetetlenült. E kihívással való megküzdésre és a tudományos munka ösztönzésére született az online TDK-videó verseny. Az új versenyformátum – mellyel elismerik a mozgóképek növekvő szerepét a tudományos eredmények közlésében és népszerűsítésében – illeszkedik a TDK mozgalom meglevő tehetséggondozó palettájához.

Az itt sikereket elérő diákokat biztatják, hogy méressék meg magukat a kari TDK konferenciák keretein belül is, akár már most ősszel. Három kategóriában várják rövid mozgóképes pályamunkákat. Ezeket közös szakmai zsűri fogja értékelni; kitüntetett súlya lesz a szerző által megjelölt szakterület zsűrijének. Közös és szakterületen belüli díjakat is osztanak. A legnagyobb elérésű videót közönségdíjjal ismerik el.

Határidők

  • Jelentkezés: meghosszabbítva 2020. július 31-ig!
  • Pályamunkák leadása: 2020. augusztus 14.
  • Bírálás: 2020. augusztus 21.
  • Nyilvános eredmény: 2020. augusztus 24.

Kategóriák

  • Saját eredmény kategóriában a tudományhoz való önnön hozzájárulást ismertető és szemléltető videóabsztraktokat várnak.
  • Téma bemutatása kategóriában egy tudományos kérdést körüljáró, ismeretterjesztő rövidfilmet (liftbeszéd) várnak. Nem kell saját eredményekhez kötődnie, viszont hivatkozzon azok forrására.
  • Kutatási terv kategóriában pedig olyan tudományos kérdés, és kapcsolódó módszer, felvillantását várják, amely kiindulópontja lehet egy ősszel induló TDK munkának.  A kutatási terv kategória azoknak kínál lehetőséget a megmérettetésre, akik a járvány miatt bele sem tudtak kezdeni a kutatómunkába. Itt nem szükséges témavezető a jelentkezéshez.

Bírálás

Valamennyi beérkezett videót a zsűri több tagja is értékelni fogja, formai és tartalmi szempontok szerint. A pályamunka szakterület szerinti zsűrije (szakzsűri) kiemelt szereppel bír. Súlyos szakmai tévedés esetén a szakzsűri javasolhat korrekciót, illetve ki is zárhat pályamunkát a versenyből. A szerző által megjelölt szakterületet felülbírálhatják a szervezők, ha a zsűritől erre javaslatot kapnak. 

Díjazás

Kategóriánként három helyezettet ismer el a zsűri. A kategóriák első helyezettjeinek pénzjutalmat adnak. Kitüntetik ezen felül a szakterületenkénti legjobb, valamint a legnagyobb eléréssel bíró pályamunkát. Az eredményeket online követhető díjátadón hozzák nyilvánosságra.

Formai követelmények

Facebook