Eötvös 100

2018.10.13.
Eötvös 100
2018. október 12-én délután az „Eötvös 100” emlékév részeként, az ELTEfeszt keretében Borhy Lászlórektor, Rüdiger Voss, az Európai Fizikai Társulat elnöke és Sólyom Jenő, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke felavatta azt az emléktáblát, melyen az Európai Fizikai Társulat fizikatörténeti emlékhellyé nyilvánítja a Trefort-kertben álló egykori Fizikai Intézetet, Eötvös Loránd világhírű kísérleteinek helyszínét.

„Sok szeretettel köszöntöm Önöket az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelmi épületénél, amely a nagyszerű fizikus, Eötvös Loránd koncepciója alapján épült a 19. század végén” – kezdte beszédét az ELTE rektora, aki rámutatott: „könnyűszerrel úgy tűnhet, hogy azon dolgok létezése, amelyek körülvesznek minket, természetes, mégis jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy valójában minden érték folyamatos ápolásra szorul, legyen szó egy épületről vagy jelentős tudományos eredményekről”, és erre biztosít kiváló lehetőséget ez az esemény, az emlékhely, valamint az Eötvös-emlékév.

Rüdiger Voss, az Európai Fizikai Társulat elnöke a fizikatörténeti emlékhelyek (EPS Historic Sites) kezdeményezéséről beszélt, kiemelve, hogy az előző emlékhelyet néhány hete éppen Heidelbergben avatták, ahol Eötvös Loránd a tanulmányait végezte. A Trefort-kerti Campus D-épülete a harmadik fizikatörténeti emlékhely Magyarországon a debreceni MTA Atommagkutató Intézet (Atomki) és a Fasori Evangélikus Gimnázium után (utóbbinak többek között Neumann János matematikus, Harsányi János közgazdász és Wigner Jenő fizikus is diákja volt). Sólyom Jenő, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke Eötvös Loránd fizikusi pályájának legfontosabb tudományos eredményeit idézte fel, amelyek itt, a Trefort-kerti épületben végzett kísérletek eredményeként születtek.

Ezt követően konferencia kezdődött az idén 50 éves Európai Fizikai Társulat, valamint az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezésében, melyen felidézték Eötvös Loránd munkásságát és az Európai Fizikai Társulat félévszázados történetét.

Az Eötvös Loránd 1919-es halálára emlékező „Eötvös 100” centenáriumi év szervezői között a nevét viselő Eötvös Loránd Tudományegyetem mellett szerepel az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, a Magyar Geofizikusok Egyesülete, a Magyar Tudományos Akadémia, a Balaton Világörökségéért Alapítvány, az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány, a Magyar Turista Egyesület és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága is. A programsorozat első állomása az ELTE 384. tanévét megnyitó ünnepi közgyűlés, és a következő év még számos érdekes eseményt tartogat: „Eötvös Loránd: tudós, egyetemvezető, tudományszervező és államférfi” címmel az ELTE az MTA-val tart majd közös konferenciát; Eötvös Loránd Emlékkönyv jelenik meg; az ELTE Egyetemi Könyvtár részvételével emlékkiállítás nyílik munkásságáról; az Eötvös által alapított BEAC, az ELTE sportegyesülete pedig Eötvös-sportmaratont rendez.