Eötvöstől Eötvösig

Eötvöstől Eötvösig
11/19

2019. november 19. 10:00 - 16:10

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, fszt. 39)

11/19

2019. november 19. 10:00 - 16:10

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, fszt. 39)


Az ELTE Bölcsészettudományi Kar konferenciát szervez az „Eötvös 100" Emlékév keretében, amelynek témája  Eötvös József, Trefort Ágoston és Eötvös Loránd munkássága. 

Mindhárom személy meghatározó szerepet játszott a dualizmus kori alsó, közép- és felsőoktatás fejlesztésében, a modern magyar oktatásügy létrehozásában. Különös figyelmet szenteltek a modern tanárképzés megteremtésének, a tudóstanár-modell kialakításának. Sokat tettek a magyar tudomány fejlődéséért, elnökei voltak különböző időkben a Magyar Tudományos Akadémiának. A korszellemnek megfelelően a kultúra más területein is kitűntek tudásukkal, sokoldalúságukkal.

A konferencia előadásai e három kimagasló egyéniség munkásságának, pályafutásának széles körét ölelik fel a humántudományok, a társadalomtudományok és a természettudományok szemszögéből. Szó lesz többek között Trefort Ágoston oktatáspolitikájáról, Eötvös József szerepéről a kolozsvári tudományegyetem megszervezésében, az atyai példa és a családi kapcsolatrendszer szerepéről Eötvös Loránd természettudományos érdeklődésében, valamint vallásról és egyházpolitikáról is.

Plakát
Részletes program
Jelentkezés