Erdei Anna és Hudecz Ferenc továbbra is az MTA vezetőségében

2023.05.11.
Erdei Anna és Hudecz Ferenc továbbra is az MTA vezetőségében
Lezajlott az MTA tisztújító közgyűlése, Freund Tamás és munkatársai – köztük az ELTE Természettudományi Kar professor emeritusai: Erdei Anna és Hudecz Ferenc – erős támogatottsággal folytathatják a korábban megkezdett munkát. 

Az MTA 196. közgyűlése május 9-én nagy többséggel ismét Freund Tamás neurobiológust választotta a tudós testület elnökévé. Újabb hároméves vezetői megbízatást kapott a főtitkár, Kollár László Péter építőmérnök és Erdei Anna immunológus, főtitkárhelyettes is. Nem változott a három alelnök személye sem: a társadalomtudományi alelnök Lamm Vanda jogász, az élettudományi alelnök Kosztolányi György orvos, a természettudományi alelnök pedig Hudecz Ferenc kémikus.

Mint Freund Tamás köszönőbeszédében elmondta, a tisztújítás szavazatarányban is megmutatkozva jelzi, hogy az Akadémia legfőbb döntéshozó szerve elismeri és értékeli azt a munkát és teljesítményt, amit vezetőtársaival az elmúlt ciklusban végzett. Egyben felhatalmazást is jelent az elnökjelölti, főtitkári és főtitkárhelyettesi koncepciókban foglaltak megvalósítására.

Az elmúlt három évben az Eötvös Loránd Tudományegyetemről Erdei Anna és Hudecz Ferenc vettek részt az Akadémia legfelső irányító szervének munkájában, mindketten 2020-ban kerültek jelenlegi posztjukra.

Erdei Anna az ELTE Immunológiai Tanszék egyetemi tanára, az ELKH-ELTE Immunológiai Kutatócsoport vezetője. A Széchenyi- és Ipolyi Andor-díjas kutató az immunválasz kialakulásával, az immunfolyamatok szabályozásával, a veleszületett immunrendszer elemeinek szerepével, az adaptív immunrendszerhez való kapcsolódással, a limfociták aktiválásával foglalkozik. 2010 óta az MTA rendes tagja.

Hudecz Ferenc az ELTE Szerves Kémia Tanszék egyetemi tanára, 2006 és 2010 között az ELTE rektora volt. A Pro European Peptide Society Award és az Akadémiai Díj birtokosának kutatási területei a peptid- és fehérjekémia, a biomolekuláris kémia és az immunkémia. 2016 óta az MTA rendes tagja.


Forrás: MTA
Boríítókép: Erdei Anna és Hudecz Ferenc