Fejlesztő applikáció óvodásoknak

2021.04.08.
Fejlesztő applikáció óvodásoknak
Az Alfi egy olyan magyar nyelvű, ingyenes applikációcsomag, amit magyar kutató pszichológusok, biológusok és informatikusok fejlesztettek az ELTE Természettudományi Kar Alfa Generáció Laborjában kifejezetten az óvodás korú gyermekek részére.

Szeretné, ha gyermeke fejlesztő játékokkal játszana úgy, hogy közben biztonságban van a digitális térben? Kipróbálna egy interaktív, útválasztós mesét? A fejlesztés mellett határokat is szabna gyermeke digitális tevékenységének, pl. idői korlátozás beállításával?

Az ELTE pszichológusai, biológusai és informatikusai által összerakott applikáció egy biztonságos és gyerekbarát fejlesztő játék, az adott korcsoportnak szóló tartalmakkal. Elsősorban a 4-8 éves gyerekeknek ajánljuk, és olyan játékokat tartalmaz, melyek fejlesztik a kreativitást, a memóriát, a logikai és érzelmi készségeket.

Célunk, hogy a tablet- vagy mobilhasználó, elsősorban 4-6 éves gyerekek olyan, az életkoruknak megfelelő, gyerekbarát tartalmakkal találkozzanak, melyek fejlesztik a kognitív és problémamegoldó készségeiket, valamint ösztönzik őket a társas interakciókra is. Emellett szeretnénk a szülőket segíteni az egészséges mennyiségű képernyőidő betartatásában és az ezzel kapcsolatos konfliktusok elkerülésében.

A reklámmentes, ingyenesen letölrhető alkalmazás odafigyel a képernyőidő szabályozására is: ha elérkezik a szülő által beállított játékidő vége, akkor az app először álmos lesz, aztán el is alszik. De be lehet állítani rajta azt is, hogy jelezze az esti mese idejét a gyerkőcnek, ráadásként pedig felajánlja A Kék Ajtó titka című mese interaktív, állatkerti kalandjait.

Alfi...

  • hangokkal, érzelemkifejezésekkel terelgeti a gyereket a jó irányba- pl. a szülő által beállított “képernyőidő-limit” elérése esetén fáradt lesz, majd elalszik
  • olyan játékokat ajánl fel a gyereknek, amelyek fejlesztik a logikai, érzelmi, memória és térbeli készségeit és kreativitását
  • előre beállított időpontban jelzi az esti mese idejét, és felajánlja a A Kék Ajtó titka című mesét, melyben a gyerek és a szülő izgalmas állatkerti kalandok során maga dönthet a történet alakulásáról, miközben a gyermek sok érdekeset tanulhat az állatokról
  • kezdőalkalmazásként beállítva Alfi megszűri, hogy milyen alkalmazásokat láthat és használhat a gyermek. A szülő kiválaszthatja a telepített alkalmazások közül, hogy melyeket jelenítse meg Alfi. Ebben a kutatók ajánlásokkal segítik a szülőt.

A kutatásunkról

Alfi pozitív hatását tudományos módszerekkel is vizsgáljuk. Segítsen, hogy többet tudjunk meg arról, hogy lehet-e egy ilyen applikációval fejleszteni a gyerekek készségeit! Vegyen részt gyermekével kutatásunkban. A kutatás két játékos tesztalkalomból és Alfi kipróbálásából áll. Kérjük, hogy amennyiben jelentkezne kutatásunkba, addig ne töltse le gyermekének Alfit. A tesztek helyszíne: ELTE TTK, 1117, Budapest, Pázmány Péter stny. 1/C. 

Jelentkezés

Az app letöltése