Fókuszban az innováció

2022.10.18.
Fókuszban az innováció
Az ELTE TTK történetének első karrier expója 2022. október 13-án került megrendezésre. Az eseményen a karrierlehetőségeken kívül bemutatásra került a Kar vállalati kapcsolatainak és innovációs tevékenységeinek széles skálája. Közel 40 céges partnerünk mutatkozott be a Gömb Aulában, emellett szakterületenként tudományos kerekasztalbeszélgetésekre is sor került.

A hagyományteremtő céllal elindított évenként megrendezendő eseménysorozatot Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese, Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese, Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja és Miklósi Ádám, az ELTE Biológiai Intézet igazgatója nyitotta meg. A dékán megnyitó beszédében hangsúlyozta az innováció és az innovatív termékek, szabadalmak egyedülálló szerepét és kiemelt fontosságát egy-egy ország gazdasági működése vonatkozásában. Kacskovics Imre elmondta, hogy az ELTE Természettudományi Karán rendelkezésre áll az a szellemi tőke, amely táptalaja az innovációnak és reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a jövőben az ELTE TTK-hoz köthető innovációs értékek kiemelkedő szerepet töltenek be a magyar gazdasági működésben. 

Az Innovációs Piac és Karriernap c. rendezvényt október 13-án az ELTE Természettudományi Karán idén először rendeztük meg azzal a céllal, hogy a Kar hallgatói elsőkézből értesülhessenek hazánk természettudományokra épülő ipari kapcsolatainak nyitott pozícióiról, gyakornoki programjairól.

Csaknem 40 céges partnerünk élt a Lágymányosi campusra való kitelepülés lehetőségével,

így személyes kapcsolatot tudtak kialakítani végzős hallgatóinkkal az aktuális álláslehetőségekről, a követelményekről és a gyakornoki programokról. A több száz látogató nemcsak a kiállítói standoknál jutott információkhoz, de céges előadások keretében is megismerkedhettek a Kar ipari partnereinek tevékenységi körével. 

„Az ipari együttműködés misztikusságát próbáljuk a hallgatók és a fiatal kutatók számára is plasztikussá tenni. A rendezvény célja a karriernapon túl, hogy a kiállító cégek és egyetemi kutatócsoportok megmutassák a már létező együttműködéseiket. A rendezvény a kar öt intézetének – Fizikai, Földrajz és Földtudományi, Kémiai, Matematikai és Biológiai Intézet – együttműködésében valósult meg, amit a cégek széles köre is reprezentál” – mondta Miklósi Ádám, a rendezvény ötletgazdája, az ELTE TTK Biológiai Intézet igazgatója.


A kerekasztalbeszélgetések és a tudományos előadások visszanézhetők.

A Harmónia-teremben megrendezett kerekasztalbeszélgetések a természettudományok valamennyi ágát lefedték. Katz Sándor, a Fizikai Intézet igazgatója és beszélgetőtársai a modern fizikaoktatást és a munkaerőpiacra kilépő ifjú fizikusok kompetenciáit járták körül. Szalai István, a Kémiai Intézet igazgatója által moderált kerekasztalbeszélgetésben a gyógyszeripar legfontosabb kihívásairól volt szó. Harangi Szabolcs, a Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója és Szabó Pál geográfus meghívott céges képviselőkkel beszélgetett a geológia és geográfia modern irányairól. Zempléni András, a Matematikai Intézet igazgatóhelyettese koordinálásával és Babolcsay Barbara, alapszakos hallgató moderálásával zajlott beszélgetésben pedig a matematikusok elhelyezkedési lehetőségeiről esett szó. Miklósi Ádám, a Biológiai Intézet igazgatója pedig az egyemet követő karrierépítés lépéseiről, irányvonalairól beszélgetett meghívott vendégeivel.

A program további részében, DrGreiner István, a Richter Gedeon Zrt. kutatási igazgatója számolt be az egyik gyógyszerjelölt és azóta gyógyszerré vált hatóanyag, a cariprazine születéséről és sikertörténetéről. Párdi Norbert, a Pennsylvaniai Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén vezet saját laboratóriumot, Greiner István előadását követően egyenesen az Amerikai Egyesült Államokból jelentkezett be online a programra, ahol Miklósi Ádámmal beszélgetett a kutatói életpálya kihívásairól, Párdi Norbert eddigi életútját keretező döntéseiről és arról, hogy miért nem lehetett volna Magyarországon ilyen eredményeket elérni.

A rendezvény végén nyereményjátékot hirdettünk, amely keretében a céges partnereink által felajánlott ajándéktárgyak találtak gazdára a Richter Gedeon Gyógyszergyár, a Morgan Stanley, a Citi Bank jóvoltából. A fődíjat, 50 000.- Ft készpénzt az Inwatech Környezetvédelmi Kft. ajánlotta fel.


A MEC_SZ 141328 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a MEC_SZ_21 pályázati program finanszírozásában valósult meg.