Fókuszban az oligoszacharidok

2025. március 27. 17:00
ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A, 0.83.) és online
2025. március 27. 17:00 -
ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A, 0.83.) és online
A középiskolai tanulmányok során mindenki találkozik a mono-, di- és poliszacharidokkal, de nem esik szó a köztes méretről, az oligoszacharidokról. A monoszacharidok számossága és a kapcsolódási lehetőségük sokfélűsége speciális szerkezetű és tulajdonságú oligoszacharidokat hozhat létre. Ezek közül talán a ciklodextrinek a legismertebbek, amelyeket a gyógyszeripar, a vegyipar, a kozmetikai ipar, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság is számos célra használ.
Béni Szabolcs az ELTE Kémiai Intézet egyetemi docense, a kísérleti részt CukorShow: Kémia édesen és látványosan címmel Kiss Edina és Molnár István, az ELTE Kémiai Intézet mestertanárai tartják.
Az ELTE Kémiai Intézet 2007-ben indult Alkímia ma sorozata elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán és a Youtube-on.