Fűben-fában orvosság? Gyógynövények analitikai szemszögből

Fűben-fában orvosság? Gyógynövények analitikai szemszögből
04/18

2024. április 18. 17:00

ELTE TTK Kémiai Intézet, 0.83 Eötvösterem 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/A és online

04/18

2024. április 18. 17:00 -

ELTE TTK Kémiai Intézet, 0.83 Eötvösterem 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/A és online


Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit.

Természetesnek vesszük, hogy nátha esetén kamillateát iszunk, felfázásnál medveszőlő tartalmú tablettát szedünk, ha elcsaptuk a gyomrunkat, akkor pedig mentát tartalmazó étrendkiegészítőhöz nyúlunk. Gyógynövényeink feltűnésmentesen egészítik ki betegségeink, tüneteink szintetikus gyógyszerek által történő kezelését.

De mégis, mely növényeink számítanak "gyógynövénynek"? Mely komponensek felelősek a kívánt hatásért? És hogyan válik a nagyműszereink által biztosított eszköztár kulcsfontosságúvá a kutatásukban?

Előadó: Nagy Katalin élelmiszermérnök, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete Növényélettani és Metabolomikai Osztályának kutatója

"Érdekes kísérletek gyógynövényeink hatóanyagaival" Klasszikus kémiai és műszeres kísérletek bemutatása a gyógynövényekből kinyerhető hatóanyagokkal.

Kísérlet: Fandel Richárd Gábor és Horváth Zoltán, a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum oktatói

A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

ELTE TTK Kémiai Intézet

Népszerű kémia

Youtube