Gyere Lendületbe matematikából

Egyedülálló matematikus tehetséggondozási program indult az ELTE Természettudományi Karán

2020.03.04.
Gyere Lendületbe matematikából
Egyedülálló nemzetközi tehetséggondozási program indult az ELTE TTK Matematikai Intézetben Dr. Pálvölgyi Dömötör kezdeményezésére Gyere Lendületbe címmel. Eredeti kezdeményezésükben diákokat vonnak be eddig megoldatlan matematikai problémák megfejtésébe.

Idén három matematikai Lendület kutatócsoport: az MTA Rényi Lendület Csoportok és Gráfok Kutatócsoport Dr. Abért Miklós vezetésével, az MTA-BME Lendület Aritmetikai Kombinatorika Kutatócsoport Dr. Pach Péter Pál irányításával, valamint a Dr. Pálvölgyi Dömötör által koordinált MTA-ELTE Lendület Kombinatorikus Geometria Kutatócsoport támogatásával egy ún. REU, azaz Research Experiences for Undergraduates program indult. Ezek a programok igen népszerűek az Egyesült Államokban és itthon is szeretnék őket meghonosítani.

Az ELTE által koordinált Research Experiences for Undergraduates (REU) program támogatja az egyetemi hallgatók aktív kutatási részvételét a legkülönfélébb matematikai kutatócsoportokban. Az ELTE-n többek között így teremtenek lehetőséget arra, hogy bevonják a hallgatókat a folyamatban lévő kutatási programokba, a matematikai problémák megoldását célzó kutatásokba és az együtt gondolkodásba. Már 2019. nyarán elindult egy hasonló kezdeményezés 3 cambridge-i diák részvételével. A tavalyi sikerek után a szervezők idén szélesebb körben is meghirdették a felhívást a hallgatók számára.

A program keretében tehetséges egyetemisták,

főként BSc hallgatók dolgoznak számukra is esélyesen támadható megoldatlan matematikai problémákon egy mentor vezetésével.

Az idei 5 hetes programra 25 fő jelentkezett: az ELTE-n kívül Cambridge University-ről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyemről, hogy a magyar matematika egyik legerősebb területén kutathassanak, azaz kombinatorika témában. A program keretében a hallgatók három-négy fős csoportokra bontva fognak dolgozni több, mint egy hónapig magyar matematikusok mentorálásával. A programban résztvevő hallgatók fizetést is kapnak munkájukért. A kutatás végén a hallgatói csapatok prezentálják majd az elért eredményeiket, melyeket a mentorok értékelnek, és amennyiben kimagasló eredmény születik, segítséget kapnak a publikálásra vonatkozóan.

A pályázat weboldala.