Györgyi Géza (1957-2024)

2024.03.11.
Györgyi Géza (1957-2024)
Hosszan tartó betegség után, életének 67. évében elhunyt Györgyi Géza, az ELTE TTK Fizikai Intézet nyugalmazott egyetemi docense.

Györgyi Géza szinte egész élete az ELTE-hez és a fizikához kötődik. Előszöz a Fizikai Intézetben működő Statisztikus Fizikai Kutatócsoportban, majd az Anyagfizikai Tanszéken dolgozott. Azoknak, akiknek volt szerencséje együtt dolgozni vele, megtapasztalhatták kivételesen széles körű és mély tudását. Ötletei mindig különlegesek voltak. Ha egyszer szembesült valamilyen problémával, nem nyugodott addig, amíg a legapróbb részletekig meg nem értette. Ilyenkor gyakran kiderült, hogy sokszor átsiklunk valamilyen kérdésen, ami messze nem nyilvánvaló, az ilyen részletek tisztázása pedig gyakran az új felfedezések kiindulópontja.

Jelentőset alkotott a káosz elméletében, az extrém érték statisztikák leírásában és a diszlokációk statisztikus térelméletének kidolgozásában. A minőségi gondolkodás jellemezte oktatását is, sok energiát fektette abba, hogy a lehető legalaposabban átadja az anyagot, amelyet mindig kivételesen kristályos formára fejlesztett. Hallgatók generációi formálták fizikai világképüket az ő kurzusaira alapozva.

Géza mindannyiunknak hiányozni fog, emlékét megőrizzük.

Forrás: ELTE TTK Fizikai Intézet