Hálózatok a csillagokon innen és túl

Hálózatok a csillagokon innen és túl
11/25

2021. november 25. 17:00 - 18:00

ELTE TTK (1117 Bp. Pázmány Péter sétány 1/a), Eötvös terem (0.83)

11/25

2021. november 25. 17:00 - 18:00

ELTE TTK (1117 Bp. Pázmány Péter sétány 1/a), Eötvös terem (0.83)


Az ELTE-re jelentkező, és itt fizikához kapcsolódó tanulmányokat folytató diákok – természetesen a tudomány alapjainak megismerése mellett – már hallgató korukban bekapcsolódhatnak a Fizikai Intézetben folyó, a fizika frontvonalába tartozó izgalmas kutatásokba, melyből ízelítőt nyújt e sorozat. Az Atomoktól a csillagokig sorozat tizenhetedik évfolyamában is az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő, illetve hajdan itt végzett kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról. Az előadások után a Fizikai Intézet munkatársai látványos és érdekes kísérleteket mutatnak be.

Előadó: Janosov Milán (Datapolis, BarabasiLab, CEU)

Bár a gráfelmélet közel háromszáz éves múltra tekint vissza, a hálózattudomány alkalmazásának lehetőségei mind a mai napig hihetetlen módon gyarapodnak. A hálózatok segítségével megérthetjük, milyen dinamikával terjed kontinensek között a COVID, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különböző agyrégiók, vagy éppen milyen rejtett szabályszerűségek működtetik a társadalom szövetét. A kapcsolati hálók – sokszor fizikus intuíció által vezérelt – vizsgálatával választ kaphatunk olyan kérdésekre, mint például hogyan érhetjük el személyesen az amerikai elnököt a Twitteren három közös ismerősön keresztül, hogyan lehet a barátainknak általában több barátjuk, mint nekünk, vagy éppen mely szereplők fognak elesni a Trónok Harca következő évadában.
Az előadásban a hálózattudomány alapjai mellett néhány ilyen kérdést jár körbe az előadó, érintve az urbanisztikát, az elektronikus zenét, és a Csillagok Háborúját.

Az előadásokat a szokásos időben, minden második csütörtökön 17-19 óra között tartjuk az ELTE lágymányosi Északi tömbjének 0.83 számú, Eötvös Lorándról elnevezett előadótermében.

Az előadások real time megtekinthetők lesznek a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában.

A negyedik hullám felfelé ívelő szakaszára tekintettel a közösségi helyiségekben (különösen a tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben, folyosókon) az orrot és szájat eltakaró maszk használata mindenki számára kötelező, ez alól csak az oktató képez kivételt. A járvány alakulásától függetlenül folyamatosan meg kell tartani az alapvető egészségügyi szabályokat. Az Egyetem valamennyi egyetemi polgártól elvárja, hogy oltassa be magát a koronavírus elleni védőoltással. Minden kedves vendégünktől a járványügyi szabályok betartását kérjük!

Youtube
Felvételizőknek

Forrás: atomcsill.elte.hu