Hatékony tumorterápiai megoldások: fókuszban a liposzómák

2022.05.27.
Hatékony tumorterápiai megoldások: fókuszban a liposzómák
Az ELTE Innovációs Központ május 26-i sajtóreggelijén egy szabadalmazás alatt álló gyógyszerfejlesztési projektet mutattak be a TTK Dékáni Tanácstermében.

A sajtóklub résztvevőit Darázs Lénárd köszöntötte. Az általános ügyekért felelős rektorhelyettes kiemelte, hogy az ELTE nemzetközi beágyazottsága és kutatóegyetemi pozíciója is indokolja, hogy az egyetem tudományos eredményeit minél szélesebb körben megismertessék az érdeklődő közönséggel. A sikeres disszeminációhoz azonban olyan új kezdeményezésekre is szükség van, mint a nemrég startolt innovációs sajtóklub vagy az egyetem podcast epizódjai. „Mező Gábor kutatócsoportjának multidiszciplináris innovációja kiemelt egyetemi projekt: a hatóanyag-fejlesztési kutatások fontos egészséggazdasági haszonnal is járhatnak majd” – emelte ki Magyar Dániel, az Innovációs Központ vezetője.

Mező Gábor, az ELTE TTK, Kémiai Intézet, Szerves Kémiai Tanszék kutató professzora, az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport vezetője egy 2015 óta folyó kutatás eredményeit mutatta be az érdeklődőknek:

a több éve zajló, intenzív kísérletek új, rákellenes hatóanyag fejlesztését célozzák.

Évente kb. 33 000 ember hal meg rákos megbetegedésben Magyarországon, a 65 év alattiak esetében ez a vezető halálok. A rák korszerű terápiás eszközei – sebészeti beavatkozás, radioterápia – mellett kiemelten jelenik meg a kemoterápia. A használt vegyületek és gyógyszerek azonban nemcsak a tumorsejtekre, hanem az egészséges sejtek egy részére is hatnak. Az antraciklin szerkezetű antibiotikumokat is széles körben alkalmazzák a rákgyógyításban, hatékony alkalmazásuk azonban számos problémába ütközik, magas toxicitással és jelentős mellékhatásokkal járnak.

Az ELTE és az ELKH TTK kutatói az elmúlt években olyan tumorellenes hatóanyagot fejlesztettek, mely jó hatékonysággal pusztítja el a tumorsejteket, és jelentősen növeli a túlélés esélyét.

A szabadalom alapját a gömb alakú liposzómák jelentik,

amelyek kettős rétegű felépítettsége lehetővé teszi, hogy az aktív hatóanyagot biztonságosan megtartsák és célzottan juttassák el csak a ráksejtekhez. A vizsgálatok alapján az új konstrukció 2-3 nagyságrenddel hatékonyabb, mint a kemoterápiában széles körben alkalmazott doxorubicin készítmény (Doxil). Az új szintézis eljárással létrehozott vegyülettel végzett állatkísérletek rendkívül ígéretesek: a tumorok nemcsak eltűntek a vizsgálati állatokban, de nem is újultak ki. Az állatkísérletek során nem mutatkoztak jelentős mellékhatások sem, és a hatóanyag más kemoterápiás szerekre rezisztens tumorokban is hatékonynak bizonyult. A szabadalmi eljárás alatt álló anyag jelenleg a preklinikai fázisban tart, a vizsgálatok eredményei alapján az új vegyület többek között az emlő-, a prosztata- és a hasnyálmirigyrák gyógyításában játszhat szerepet a következő évtizedekben. A klinikai fázis rendkívül forrásigényes, a kutatócsoport és az Innovációs Központ ezért jelenleg is külső befektetőket keres a finanszírozáshoz.

Mező Gábor és kutatócsoportjának vizsgálatait a Horizon2020 program, a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program, az OTKA, az MTA és az egyetemi kiválósági programok is támogatták. A bemutatott kutatásban elsősorban a következő kutatók vettek részt: Hegedüs Kristóf (ELTE, hatóanyag szintézis) és Kiss Krisztina (ELTE, stabilitás vizsgálatok), valamint Szakács Gergely (ELKH TTK, szakmai irányító), Varga Zoltán (ELKH TTK, liposzómázás), Tóth Szilárd (ELKH TTK, in vitro vizsgálatok) és Füredi András (ELKH TTK, in vivo vizsgálatok). A Mező-kutatócsoport figyelme az elmúlt évben fordult az ún. tumor-őssejtek felé, amelyek a daganatos megbetegedések kiújulásáért felelősek: jelenleg azzal foglalkoznak, hogy ezek a tumor-őssejtek hogyan tüntethetők el a szervezetből.

A rendszeres sajtóklubot az MEC_N 141307 jelű pályázat keretében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatja. Az Innovációs Központ rendszeresen jelentkezik podcast-adásokkal is: az ELTE InnoCream arra keresi a választ, hogyan segítik az innovációk a társadalmat és az egyéneket – azaz milyen lesz a holnap.

ELTE INNOVÁCIÓS SAJTÓKLUB (2022. MÁJUS 26.)

 

ELTE Innovációs sajtóklub

ELTE Innovációs sajtóklub

0

/

0

0

/

0