Időutazás kémiai tárlatvezetéssel

Időutazás kémiai tárlatvezetéssel
06/01

2023. június 01. 17:00

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem

06/01

2023. június 01. 17:00 -

ELTE TTK Lágymányos, Északi Tömb 0.83-as Eötvös-terem


Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit.

Az „időutazás” prezentáció és zenei betétek segítségével pillanatképeket mutat be az anyag fejlődéstörténetéről a kezdetektől napjainkig. Az előadás három részre bontható. Az elsőben, kísérletekkel, a legfontosabb állomásokat villantjuk fel az Ősrobbanástól, a Föld kialakulásán keresztül az élet megjelenéséig. A második rész az idegrendszer, az agy, az értelem fejlődésén keresztül a megismerés történetét és annak következményeit érzékelteti. Az emberek egymáshoz és a környezethez fűződő viszonya hogyan változtatta meg Földünk szféráit. Az előadás harmadik része kísérletekkel bizonyítja be, hogy a kémia nemcsak tantárgy, tudomány, hanem színház, az elektronok színháza.

Előadó és kísérletek: Róka András (az ELTE Kémiai Intézetének egyetemi docense, a látványos kémiai előadások mestere

A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

ELTE TTK Kémiai Intézet

Népszerű kémia

Youtube