Interreg pályázatot nyertek az ELTE TTK kutatói

2021.01.27.
Interreg pályázatot nyertek az ELTE TTK kutatói
Smart Communities 2.0 címmel határon átnyúló projektet nyert az Interindustria Tudásközpont Alapítvány konzorciumvezetésével, az ELTE Regionális Tudományi Tanszék és a Kassai Műszaki Egyetem Gazdaságtudományi Kar. A szakemberek a legújabb technológiák terjesztésével kívánják vonzóbbá tenni a fenntartható vidéki életet és javítani a vidéki települések szolgáltatásait.

A projekt alapkoncepciója, hogy az ’okos’-ság nem a városok kiváltsága; a fenntartható jólét vidéken is elérhető a legújabb technológiák alkalmazásával. Ehhez a helyi közösségeket kell fejleszteni és bekapcsolni a globális, egyre jobban digitalizálódó világba. A sikeres előprojekt eredményei alapján két fő tevékenységcsoport megvalósítása került tervbe: az Okos Falu határon átnyúló szolgáltatások és az Okos Falu tudástranszfer.

Fő cél a vidéki települések okossá válásának támogatása konkrét határon-átnyúló szolgáltatások fejlesztésén keresztül. Ezt szolgálja a kifejlesztendő Jó Gyakorlatok Katalógusán alapuló Smart Falu Iránytű, bemutatva, hogy

a falvak milyen eszközökkel és tevékenységekkel lehetnek ’okos’-ak lépésről lépésre.

Emellett az Okos Adatbázis és Helpdesk egyablakos ügyintézésként egy helyen tesz elérhetővé minden lényeges és aktuális információt, összekapcsolva a falvakat a releváns lehetőségekkel és a kompetens tanácsadókkal egyaránt.

A kifejlesztett szolgáltatások alapján valósul meg a falvakba irányuló tudástranszfer, amelynek célcsoportjai a helyi közösségek: a helyi intézmények - döntéshozók, civil és gazdasági szervezetek - az Okos Falu pilot kurzusok és az Okos Akadémiák esetében, a helyi lakosság - idősek és fiatalok - pedig a Mobil IKT Központ tréningjei, a Térségi Virág Mozgalom tanulmányútjai és a Településfejlesztési Hackathon verseny esetében.

Záró lépésként a falvak fejlődésének mérésére és összehasonlítására egy új, motivációs szolgáltatás kifejlesztése és bevezetése történik meg az Okos Falu Díj formájában, ami a szlovák-magyar partnerek által közösen kidolgozott és tesztelt Okos Falu Indikátor Rendszeren nyugszik.

A projekt adatai

Projekt címe: Smart Communities 2.0 – How to be smart in the countyside?
Projektazonosító: SKHU/1902/4.1/027
Program: Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program
Prioritási tengely: PT4 – Közintézmények és a határtérségben élők határon átnyúló együttműködésének javítása

Specifikus célkitűzés:

  • SC4.1| A határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítása és az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítése
  • SC4.1.2|Új határon átnyúló szolgáltatások fejlesztése

Projekt konzorcium:

  • Interindustria Tudásközpont Alapítvány, Konzorciumvezető
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Technická univerzita v Košiciach (Kassai Műszaki Egyetem)
Projekt költségvetése: 178 692 EUR
Projekt kezdete és tervezett befejezése: 2020. október 1 – 2022. január 31.
További információk: https://www.skhu.eu/; http://www.smartcommunities.eu; https://rtt.elte.hu/
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.