Ismét remekeltek kémiában a magyar diákok

2020.07.31.
Ismét remekeltek kémiában a magyar diákok
A középiskolások számára rendezett nemzetközi tudományos diákolimpiák több mint 50 éves múltra tekintenek vissza. A kémiai verseny 1968-ban indult útjára, alapítói között Magyarország is ott volt. A magyar csapatok válogatóját és előkészítőjét idén is az ELTE Természettudományi Kar Kémiai Intézete végezte.

Idén Isztambulban gyűltek volna össze a diákok, de a világjárvány ezt nem tette lehetővé, így a versenyt végül online formában tartották meg július 23. és 30. között.

A koronavírus terjedése miatt ebben az évben több tantárgyi diákolimpia elmaradt, de a kémiai verseny virtuális megtartását a 82 tagország közül 78 támogatta, köztük olyanok is, akik nem tudtak csapatot kiállítani. Végül az elméletre szorítkozó dolgozatot 59 országban, 231 diák írta meg személyes tanári felügyelet mellett. Az idei különleges verseny feltételeinek kidolgozását és a verseny előkészítését a nemzetközi intézőbizottság újraválasztott elnöke, Magyarfalvi Gábor, az ELTE TTK adjunktusa irányította.

Magyarországot négy középiskolás képviselte, mindannyian kiemelkedően szerepeltek, négy érmet szereztek.

A díjazott magyar versenyzők:

  • Benkő Dávid (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Albert Attila), ezüstérem
  • Ficsór István Dávid (Református Gimnázium, Kecskemét, tanára: Tóth Imre), bronzérem 
  • Fajszi Bulcsú (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Keglevich Kristóf),  bronzérem
  • Garamvölgyi István (Katona József Gimnázium, Kecskemét, tanára: Sáróné Jéga-Szabó Irén),  bronzérem

A magyar csapatot az ELTE TTK Kémiai Intézete az Emberi Erőforrás Minisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével állította össze és készítette fel a nemzeti tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatva. 

Nem ez volt a közelmúltban az egyetlen magyar siker a nemzetközi kémiai versenyek sorában: az egy hete véget ért Mengyelejev-diákolimpián, azaz a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen 28 ország 130 diákja mérhette össze kémiatudását. A tízfős magyar csapat összesen hét – két ezüst és öt bronz – érmet nyert, illetve három diák dicséretet kapott.

Forrás: elte.hu