Junior Prima díjat kapott a Kar két munkatársa

Junior Prima díjat kapott magyar tudomány kategóriában Gyuris Ferenc (Földrajz- és Földtudományi Intézet) adjunktus és Csikvári Péter (Matematikai Intézet) adjunktus.

A díjjal a 33 évesnél fiatalabb tudósok munkáját ismeri el a Magyar Fejlesztési Bank és a Prima Primissima Alapítvány.

Gyuris Ferenc kitüntetéses geográfusi diplomáját 2008-ban vehette át az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd 2012-ben magna cum laude minősítéssel PhD-fokozatot szerzett a Baden–Württemberg tartomány ösztöndíjával, a Heidelbergi Egyetem Földrajzi Intézetének Doktori Iskolájában. Hazatérése után tevékenységét az Eötvös Loránd Tudományegyetem folytatta.

2014-ben elnyerte az Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíjat, 2015-ben pedig a DAAD Kutatói Ösztöndíjat. Öt nyelven (magyar, angol, német, kínai, orosz) 41 tudományos publikációja jelent meg, köztük egy önálló tudományos monográfia a Springer Kiadónál.ggetlen citációinak száma 36. Hat országban 38 tudományos konferencián adott elő, 11 alkalommal hívták meg vendégelőadónak külföldi kutatóintézetekbe és egyetemekre. Három Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) projektrészvételt is magába foglaló kutatómunkája mellett egyetemi oktatói tevékenysége is kiemelkedő. Németországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában, Mexikóban, Romániában és Észtországban is tartott egyetemi előadásokat. Tanít az Eötvös József Collegiumban, számos BSc és MSc hallgató témavezetője.

Érdeklődése főként a szocialista és poszt-szocialista térség, kiemelten Kína, Oroszország és Magyarország társadalmi és gazdasági folyamataira, ezek területi egyenlőtlenségeire, valamint a háttérben húzódó tudástermelési és -hasznosítási kérdések vizsgálatára irányul.

 

Csikvári Péter 2007-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát matematikus szakon, majd ezt követően 2011-ben megszerezte PhD-fokozatát.

Csikvári Péter kutatásai új színt visznek a magyar matematika legsikeresebb ágába, a kombinatorikába. Algebrai módszerek felhasználásával jelentős, új eredményeket ért el ezen a területen. Dolgozatai olyan vezető nemzetközi szakfolyóiratokban jelentek meg, mint a European Journal of Combinatorics, a Combinatorica vagy a Journal of Algebraic Combinatorics. Publikációinak száma 12, kumulatív impakt faktora 7,6, független citációinak száma pedig 30. Emellett a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT) 14 angol nyelvű szakcikke szerepel, 28 független hivatkozással.

Két évig a világ egyik vezető egyetemén, a Massachusetts Institute of Technology matematikai tanszékén dolgozott. 2010-ben hazatért, és a Kar Matematikai Intézetében folytatja tovább világszínvonalú kutatásait.

 További információk: ELTE honlapja

Részletek: az MFB honlapján

Csatolmány: 
A 2015-ös év díjazottainak bemutatása

2015.11.30.