Kapcsolj a hatodik sebességbe! – a mobil távközlés új irányai

Kapcsolj a hatodik sebességbe! – a mobil távközlés új irányai
10/06

2022. október 06. 17:00 - 19:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)

10/06

2022. október 06. 17:00 - 19:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)


Pár éve kezdődött el a legújabb mobil távközlési technológia, az 5G bevezetése, de a kutatók már a következő generációs 6G technológia lehetőségeit vizsgálják. A 6G-ben rejlő műszaki és innovációs lehetőségeket felismerve a világ vezető egyetemei, kutatóintézetei és távközlési cégei hozzáfogtak az 5G-re épülő, de azon túlmutató rendszer kutatásához és fejlesztéséhez, amely várhatóan elvezet a 2030 utáni évtized infokommunikációs technológiájához.

A tervezett előadás áttekinti a mobil távközlés több évtizedes evolúcióját, és a legújabb (5G/6G) technológiák fejlesztésének motivációját, valamint várható gazdasági és társadalmi hatásait. Az előadásban bemutatásra kerülnek a legfejlettebb rádiós kommunikáció alapvető technológiai elemei, amelyek sok esetben valamilyen fizikai jelenségen alapulnak. Az előadás keretében a résztvevők bepillantást kaphatnak az új rádiós távközlési technológiák jövőbeni, forradalmi változásokat ígérő alkalmazási lehetőségeiről is.

Előadó: Németh Vilmos (BME Villamosmérnöki Kar, 5G Lab)

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az előadások real time megtekinthetők lesznek a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában. Emellett az előadások videofelvétele és az előadók által készített prezentációk egy héten belül felkerülnek az Atomcsill weblapjára és YouTube-csatornájára is.