Karunk kutatói az MTA élén

2020.07.07.
Karunk kutatói az MTA élén
Freund Tamás biológust, az ELTE Alumnusát választották a MTA új elnökének. Erdei Anna immunológus professzor asszonyt főtitkárhelyettesnek, Hudecz Ferenc vegyész professzort természettudományi alelnöknek választotta meg az MTA Közgyűlése 2020. július 7-én.

A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé. A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia élén.

Erdei Anna, az ELTE immunológus professzora a főtitkárhelyettesi posztot, Hudecz Ferenc, az ELTE Szerves Kémia Tanszék egyetemi tanára az egyik alelnöki posztot tölti majd be a következő hároméves ciklusban. Az Akadémia vezetői megbízatásuk lejárta után egyszer újraválaszthatók.

Karunkról többen is az MTA elnökségének tagjai lettek:

Elnök: Freund Tamás akadémikus, intézetigazgató, kutatóprofesszor, egyetemi tanár. Freund Tamás 1959-ben született, biológus diplomáját az ELTE-n szerezte 1983-ban.

  • Kutatási terület: az agykéreg szerkezete, működése, oszcillációk keletkezése, funkciója, az epilepsziás és ischaemiás agykárosodás, a szorongás és az addikció patomechanizmusa, az endokannabinoid szignálrendszer működése
  • Jelentősebb díjak: Agy díj / The Brain Prize (2011), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2011), Széchenyi-díj (2005), Akadémiai Díj (1997)


 

Főtitkárhelyettes: Erdei Anna akadémikus, kutatócsoport-vezető, az ELTE Immunológiai Tanszék egyetemi tanára

Erdei Annát, az ELTE Immunológiai Tanszék egyetemi tanárát, az MTA-ELTE Immunológiai Kutatócsoport vezetőjét a közgyűlés a szavazatok döntő többségével (69,63%-ával) választotta meg. A Széchenyi- és Ipolyi Andor-díjas kutató az immunválasz kialakulásával, az immunfolyamatok szabályozásával, a veleszületett immunrendszer elemeinek szerepével, az adaptív immunrendszerhez való kapcsolódással, a limfociták aktiválásával foglalkozik.

Főtitkárhelyettesként a tudomány és a társadalom kapcsolatának erősítését, valamint a tényeken alapuló tudományos gondolkodás erősítését és az áltudományok elleni küzdelmet tartja egyik fő céljának. Ennek érdekében tervei szerint a hagyományosan minden év novemberében megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe mellett az egész esztendőben lennének tudományos ismeretterjesztő programok az Akadémián.

 

Természettudományi alelnök: Hudecz Ferenc akadémikus, az ELTE egykori rektora, az ELTE Szerves Kémia Tanszék egyetemi tanára

Természettudományi alelnöknek Hudecz Ferencet, az ELTE Szerves Kémia Tanszék egyetemi tanárát a szavazatok 57,28%-ával választották meg. A Pro European Peptide Society Award és az Akadémiai Díj birtokosának kutatási területe a peptid- és fehérjekémia, a biomolekuláris kémia és az immunkémia.

Az új alelnök rendkívül fontosnak tartja, hogy Magyarországon a tudományos teljesítményt ösztönző és értékelő környezet, valamint olyan közgondolkodás alakuljon ki, amely értéknek tekinti a tudást, a műveltséget és a tájékozottságot.


Hudecz Ferenc (Forrás: mta.hu)

Az MTA főtitkári posztját Kollár László Péter építőmérnök tölti majd be, a társadalomtudományi alelnök Lamm Vanda jogtudós lett. Az élettudományi szekció alelnökéről még nem döntöttek, Kosztolányi György orvos-genetikus mellett a másik jelölt Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az ELTE Biológiai Intézet professzora.

Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

 

Forrás: mta.hu és elte.hu