Kémiai folyamatok a levegőminőség és éghajlat alakításában

Kémiai folyamatok a levegőminőség és éghajlat alakításában
11/11

2021. november 11. 18:00 - 19:00

MTA Székház, Díszterem

1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. és Online közvetítés az MTA YouTube-csatornáján, élőben

11/11

2021. november 11. 18:00 - 19:00

MTA Székház, Díszterem

1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. és Online közvetítés az MTA YouTube-csatornáján, élőben


A városi légszennyezettség és éghajlat folyamataiban fontos, néha döntő szerepet játszanak az aeroszol részecskék. Egyrészt kockázatot jelentenek az emberi egészségre, másrészt viszont ellensúlyozzák a globális felmelegedést. Nélkülük nincsenek felhők vagy csapadék. A levegő minősége összetett kémiai, fizikai, meteorológiai folyamatok és földrajzi adottságok eredményeként alakul ki.

Salma Imre előadásában megmutatja, hogyan lehet eligazodni ebben a belsőleg kölcsönható, komplex rendszerben Budapest esetén, és hogyan lehet benne kapcsolatokat, illetve ok-okozati összefüggéseket felfedezni – például a COVID-19-világjárvány ideje alatt. A finom méretű részecskék tömegének jelentős része a fosszilis tüzelőanyagok és a biomassza égetéséből származik, illetve a növényzethez köthető. Vajon mik e forrástípusok kémiai jellegzetességei, és milyen szerepet játszanak Budapest belvárosában, külvárosában, illetve regionális hátterében? Milyen változások kísérik majd a közúti közlekedésre és a háztartási tüzelésre vonatkozó elképzeléseket? Az előadó kitér arra is, hogyan kapcsolódnak a légköri nukleáció (magképződés – melynek során a levegőben kémiai folyamatok nyomán apró cseppecskékből álló aeroszol képződik) területén elért, újabb kutatási eredményeik a felhők születéséhez, és mire számíthatunk a jövőben a városklíma tekintetében.

Az előadó Salma Imre légkörkémikus, az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézetének egyetemi tanára, a Budapest Aeroszol Kutató és Oktató Platform (BpART) Laboratórium vezetője, a Magyar Aeroszol Társaság elnöke. Nemzetközileg jelentős tudományos eredményeket ért el a légkörkémia és -fizika folyamatainak, különösen az aeroszol keletkezésének, kölcsönhatásainak, valamint környezeti, éghajlati és egészségügyi következményeinek megismerésében és megértésében. A légköri nukleáció területén úttörő munkát végez.


A koronavírus-járványra és a rendezvények regisztrációs rendjére való tekintettel az MTA Székház épületében a Magyar Tudomány Ünnepén a következő szabályok érvényesek: 

  • Az MTA Székház területére az itt dolgozókon, illetve a rendezvények szervezőin kívül csak a rendezvények látogatói léphetnek be.
  • A belépéshez szükséges a portán az
    • érvényes védettségi igazolvány,
    • a tulajdonosa személyazonosságát igazoló dokumentum (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél), valamint
    • a regisztrációt visszaigazoló e-mail bemutatása.
A Magyar Tudomány ünnepe rendezvényein az orrot és szájat eltakaró maszk viselése kötelező. 
(A részletes rendelkezéseket lásd itt.)

Az előadás közvetítése itt érhető el az MTA YouTube-csatornáján.
Forrás: mta.hu