Két új Lendület kutatócsoport alakul Karunkon

2023.06.08.
Két új Lendület kutatócsoport alakul Karunkon
Kihirdették a fiatal tehetségeket és kimagasló teljesítményű kutatókat támogató Lendület pályázat idei nyerteseit: Karunkon Bánréti Ágnes biológus és Novák Zoltán kémikus kezdheti meg a munkát az MTA támogatásával. 

Az MTA Lendület Programjának idei pályázati felhívására 108 érvényes pályázat érkezett, 27 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 40 az élettudományok, 41 pályázat pedig a matematikai és természettudományok területéről. A szakértői értékelések, a Lendület Zsűri és a Lendület Bizottság javaslata alapján az Akadémia elnöke 2023. május 31-én döntött a támogatandó kutatócsoportok kiválósági rangsoráról és a támogatási összegekről.

2023-ban újabb 19 Lendület-kutatócsoport alakul és kezdi meg tevékenységét hazai kutatóhelyeken, a nyertesek fele nő (19-ből 9 fő).

Az ELTE Természettudományi Karon hárman részesülnek támogatásban: Bánréti Ágnes a kezdő, Novák Zoltán a haladó kategóriában. 

  • Bánréti Ágnes A proteóma homokiralitás fenntartásának biológiai szerepei és mechanizmusai című kutatására kapott támogatást. A kutató az ELTE-n jelenleg nincs alkalmazásban, az Institute of Biology Valrose-ból jön majd haza a támogatásnak köszönhetően. Eredményei a homokrialitás (HK) élettani szerepét magyarázó fundamentális tudáshoz járulhatnak hozzá, valamint segíthetnek annak megértésében, hogyan vezet a HK-vesztés patológiai állapotokhoz.
  • Novák Zoltán, a Természettudományi Kar Kémiai Intézet egyetemi tanára kutatócsoportjával modern, fenntartható katalitikus módszerek fejlesztését tűzte ki célul gyógyszermolekulák tervezéséhez.

A Lendület Program a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint 500 millió Ft-tal kisebb működési kerettel folytatódhat, így a program fenntarthatósága érdekében az idei évben induló pályázatokra megítélt ötéves támogatási keret a 19 pályázat által igényelt össztámogatás 85%-a.

A támogatás elnyeréséről kiállított oklevelek ünnepélyes átadására a tervek szerint 2023 szeptemberében kerül majd sor.


További Lendület-nyertesekről itt olvashat.
Forrás: MTA és elte.hu