Kiszagolja a mezőgazdasági kártevőket az e-orr

2022.01.22.
Kiszagolja a mezőgazdasági kártevőket az e-orr
Az Agrártudományi Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói mesterséges szaglórendszert hoztak létre, amely mezőgazdasági területek komplex illatanyag-mintázatának meghatározásával a kártevők és kórokozók jelenlétét időben előre tudja jelezni. A fejlesztés tetemes károktól óvhatja meg az agráriumot. 

A mezőgazdaság digitális átallásával újabbnál újabb technológiai fejlesztések kerülnek napi használatba, és ez alól nem kivétel az adatszolgáltatás alapját jelentő szenzortechnológia sem. Az Agrártudományi Kutatóközpont és az ELTE kutatói nemrég olyan érzékelőrendszert fejlesztettek ki, amely szaganyagok alapján jelez előre kártevőket és kórokozókat. A fejlesztés a rovarok szaglóreceptorainak működését alkalmazta, mivel azok nagyságrendekkel érzékenyebbek a fizikai érzékelőknél.

„A növényi precíziós védelem szempontjából hasznos, ha időben észleljük egy területen kórokozók jelenlétét, ilyenkor ugyanis még meg lehet előzni a fertőzés terjedését – mondta Lukács Péter, a kutatás egyik résztvevője. Ezáltal nem lesz szükség növényvédő szerek használatára a termőterület teljes egészén, ami egyrészt olcsóbbá teszi a termelést, másrészt pedig a biogazdálkodásnak is teret engedhet."

A kutatók azonos körülmények között, reprodukálhatóan mért adatokból létrehoztak egy mindenki által hozzáférhető online adatbázist. Ennek megalkotásához először a fertőzött növények által kibocsátott, fertőzést indikáló illékony vegyületeket azonosították, majd elektrofiziológiai és fluoreszcens mikroszkópos módszerrel ellenőrizték az azonosított vegyületekre adott biológiai választ, és sor került az egyes szaglóreceptorokat kifejező bioszenzor sejtvonalakon a mintákban található illatanyagokra adott reakciók mérésére is.  

A 4 éven át folyó kutatás a jelenlegi módszereknél érzékenyebb, megbízhatóbb és sokoldalúbb rendszert eredményezett, a sejteken alapuló bionikus érzékelőrendszer képes lehet meggyorsítani és hatékonyabbá tenni a kártevők elleni küzdelmet.

A projektről bővebb információ az alábbi linken olvasható. 

Forrás: elte.hu