Kitüntetést kapott Tél Tamás

2022.03.15.
Kitüntetést kapott Tél Tamás
Március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Tél Tamás fizikus, az ELTE TTK professor emeritusa. Gratulálunk!

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozott Tél Tamás Széchenyi-díjas fizikusnak.

Tél Tamás a fizikatudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa és Fizika Doktori Iskolájának korábbi vezetője, az MTA–ELTE Elméleti Fizikai, illetve Fizika Tanítása Kutatócsoportjainak volt vezetője kitüntetését a magyarországi káoszelméleti kutatásokban betöltött vezető szerepe, valamint a fizikatanítás oktatásának megújítása érdekében végzett kiemelkedő szakmai és vezetői tevékenysége elismeréseként kapta.

A pályája kezdetén főleg statisztikus fizikával, azon belül pedig a káoszelmélettel foglalkozó kutató később a szennyezés-terjedés problematikáját vizsgálta. A részecskék sodródási dinamikáját és az áramlások során bekövetkező reakcióba lépésüket tanulmányozva azt tapasztalta, hogy a szennyezések terjedése és reagálása csak igen nehezen jelezhető pontosan előre. 

Tél Tamás 1998. óta vesz részt az ELTE Kármán Környezeti Áramlások Laboratórium munkájában, ahol a hullámtörést, a ciklonok és tengeráramlatok kialakulását, a frontok képződését, a füst terjedését, valamint a légköri és óceáni turbulenciát - gyűjtőnevén környezeti áramlásokat - vizsgálják és írják le a geofizikai folyadékdinamika révén. Legújabb érdeklődési területe a klímadinamikában szerepet játszó alapvető fizikai folyamatok megértése.

Munkásságát 1995-ben Akadémiai Díjjal, 2009-ben pedig Simonyi Károly-díjjal ismerték el. A korábban Széchenyi Professzori Ösztöndíjban is részesült fizikust Humboldt Kutatási Díjra Ulrike Feudel, az Oldenburgi Egyetem professzora terjesztette fel. 

Gratulálunk!