Kiváló eredmények az 55. Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián

2021.04.26.
Kiváló eredmények az 55. Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián
Magyarország egy ezüstérmet és két bronzérmet szerzett, három diák pedig dicséretben részesült az 55. Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián. A diákokat az ELTE Kémiai Intézete készítette fel a nemzetközi megmérettetésre.

Az 55. Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpiát ismét online rendezték meg a járvány miatt. A tervezett budapesti helyszín helyett immár másodszor csak kamerák előtt tehette próbára kémiatudását 28 ország 145 középiskolás diákja a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen. Magyarország 6 diákot nevezhetett be, közülük valamennyien elismeréssel tértek haza. 

  • Ezüstérmet kapott az április 26-i díjkiosztón Benkő Dávid (Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Albert Attila).
  • Bronzérmet szerzett Saracco Lucio (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, tanárai: Sebő Péter, Sebőné Bagdi Ágnes, Villányi Attila) és Babcsányi István (Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Albert Attila).
  • Simon Vivien (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, tanára: Sebő Péter),  Sajósi Benedek (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium,  tanárai: Sebő Péter, Sebőné Bagdi Ágnes, Villányi Attila), és Farkas Izabella (Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Albert Attila) dicséretet kapott.

Az elméleti feladatsorokat mindenki hazájában, videofelügyelet mellett írta meg angolul, a javítást a feladatszerzőkkel videokapcsolaton át szintén angolul vitatták meg a versenyzők. A nyitó és díjkiosztó ünnepséget is interneten követték a résztvevők.

A magyar csapat online válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete szervezte a nemzeti tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatva az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásával. A csapat részvételét a Magyar Kémikusok Egyesülete szervezte a Szerencsejáték Zrt. támogatásával.  Jövő tavasszal a verseny Budapesten kerül megrendezésre.