Klímaberendezésektől a gyógyszermolekulák felé

2022.09.02.
Klímaberendezésektől a gyógyszermolekulák felé
Novák Zoltán és kutatócsoportja olyan szerves kémiai átalakítást dolgozott ki, melynek segítségével új típusú fluoralkil lánc építhető be szerves molekulákba. Eredményeik az ARWU listán kiemelt kémiai folyóiratként nyilvántartott Angewandte Chemie tudományos szaklapban jelentek meg. 

Az ELTE Szerves Kémiai Tanszék munkatársai a publikált eljárás megvalósításához szükséges, a jodóniumsók családjába tartozó új reagenst egy egyedi átrendeződési lépésen keresztül állították elő olyan gázhalmazállapotú ipari alapanyagból (4. generációs hűtőközegek), melyet napjainkban a klimatizáló berendezésekben használnak.

Az átrendeződési lépés mechanizmusát elméleti és kísérleti módszerekkel vizsgálták a Természettudományi Kutatóközpont munkatársainak közreműködésével, valamint a fluoralkil-jodónium reagens pontos szerkezetét röntgenkrisztallográfiás méréssel határozták meg a Debreceni Egyetemen.

A szerves kémiai fejlesztés megteremti a lehetőségét annak, hogy a nagy mennyiségben is könnyen elérhető, környezetbarát hűtőközegekből készült reagens a gyógyszerkutatásban is felhasználást nyerjen.