Matematikus hallgatónk előadása Stockholmban, a Nobel-héten

2022.12.08.
Matematikus hallgatónk előadása Stockholmban, a Nobel-héten
Mészáros Botond matematika mesterszakos hallgatónk egyedüli magyar résztvevőként előadást tart Stockholmban, a Nobel-díj átadóünnepségek keretében rendezett Stockholm International Youth Science Seminar rendezvényen.

Az 1976-ban alapított Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) egy egyhetes rendezvény fiatal kutatók számára, amelyet a Fiatal Tudósok Svéd Szövetségének Bizottsága rendez a Nobel-ünnepségekkel összefüggésben.

A Nobel-díj átadóünnepségek kísérőprogramjaként megtartott rendezvény célja a tudományos sokrétűség bemutatása, a nemzetközi kapcsolatok előmozdítása, összehozva a világ minden tájáról érkező, hasonló érdeklődésű fiatalokat. 

A szemináriumon idén 23 fiatal vesz részt a világ minden tájáról, a biológiát, az orvostudományt és az informatikát négyen-négyen, a matematikát, a fizikát és a kémiát hárman-hárman, a környezettudományt ketten képviselik. A matematika területéről Mészáros Botond mellett egy svájci és egy svéd fiatal került be a programba. December 9-én az ifjú tudósok nyilvános előadást is tartanak, az előadásokat közvetítik, és az előadóknak kérdéseket is lehet feltenni.

Egyetlen magyar résztvevőként az ELTE matematika mesterszakos hallgatója, Mészáros Botond mutathatja be a rendezvényen kutatásait, aki összetett rendszereket vizsgál matematikai modellekkel.

Napjaink egyik legnagyobb tudományos kihívása a valós, összetett rendszerek megértése és modellezése. A komplex rendszerek viselkedése hatalmas számú elem közötti különféle interakciókból ered; például a mezoszkópikus anyagok tulajdonságai, pénzügyi események, társadalmi csoportok lokális és globális evolúciója, valamint ezek összefüggései a Föld éghajlatában és biodiverzitásában bekövetkező esetleges jövőbeni változásokkal. 

Mészáros Botond mesterszakos matematikus hallgatóként azt vizsgálja, hogy egy összetett rendszert nagyszámú paraméterrel leíró modell hogyan redukálható kisebb elemszámúra, csökkentve ezzel az időtényezőt és számítógépes adattárolást.

Gratulálunk és eredményeihez további sikereket kívánunk!

További információ.