Méhészet a nagyvárosban

Méhészet a nagyvárosban
12/09

2019. december 09. 16:00 - 17:00

1.809 Biológia Könyvtár, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C

12/09

2019. december 09. 16:00 - 17:00

1.809 Biológia Könyvtár, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C


Előadás és beszélgetés a nagyvárosi szelíd méhészetről Dr. Bíró Lóránttal, aki geológus és bányamérnökként az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék munkatársa és mellette méhészként is tevékenykedik.

Vajon hogyan lehet minél természetesebb körülmények közt tartani méheket mégis segítve a kihaló és szenvedő méhpopulációt a túlélésben? Hogyan ismerhetjük meg jobban a méhek-emberek kölcsönös viszonyát?

A városi méhészkedés az ezredforduló környékén vált népszerűvé világszerte. Olyan nagyvárosokban jelentek meg háztetőkön a kaptárok, mint Párizs, Toronto vagy London. Torontóban 2008-ban a Fairmont Royal York Hotel indította el saját méhészetét. A példát mások is követték, így Berlinben a Hotel Intercontinental, Párizsban és Bécsben pedig az operaház tetején működik a városi méhészet.

A városi méhészkedésnek köszönhetően hobbiból, kevés energiaráfordítással biztosítható egy négytagú család éves mézfogyasztása.

Budapest területén számos kisebb nagyobb méhészet működik évtizedek óta kertvárosi környezetben. A méhek tartását a városok nem tiltják, sőt van ahol kifejezetten büszkék is rá, mutatja ezt az is, hogy az elmúlt tíz évben megkétszereződött a méhcsaládok száma az említett városokban.

Bécsben több mint hatszáz méhész tart több mint ötezer méhcsaládot leginkább kedvtelésből, a város határain belül. Ez nagyjából 200 millió méhecskét jelent, amit a városlakók tolerálnak. A város ideális élőhelye a méheknek, rengeteg kert, park, fasor, útszéli zöld terület, virágládák, zöld háztetők biztosítják a virágokat, amely folyamatos nektárforrást adnak az év során. A város klímája ráadásul néhány fokkal melegebb, mint a vidéké, ami szintén kedvező a méhecskék számára, az itt gyűjtött méz minősége pedig semmivel sem marad el a vidéken gyűjtött mézétől.