Mesterséges kristályok építése atomi vékony LEGO kockákból

Mesterséges kristályok építése atomi vékony LEGO kockákból
01/26

2023. január 26. 17:00 - 19:00

Eötvös József Gimnázium, 1053 Budapest, Reáltanoda utca 7.

01/26

2023. január 26. 17:00 - 19:00

Eötvös József Gimnázium, 1053 Budapest, Reáltanoda utca 7.


A grafén, amely pusztán egyetlen atom vastagságú kristály, valóságos üstökösként robbant be a tudomány világába. Hamar kiderült azonban, hogy egyáltalán nem egyedi esetről van szó, a grafén felfedezése valódi lavinát indított el, egymás után izolálták az újabb kétdimenziós (2D) anyagokat.

Egy következő lépésben, a különböző 2D kristályokból, mint atomi vékony LEGO elemekből, mesterséges kristályokat raktak össze. Az igazi szenzációt az jelentette, amikor felfedezték, hogy amennyiben a rétegeket egymáshoz viszonyítva el is forgatjuk, teljesen újszerű viselkedés és tulajdonságok jelennek meg az anyagban. Például két elforgatott grafén réteg tulajdonságait bizonyos “mágikus” elforgatási szögek esetében az elektronok kölcsönhatása határozza meg, holott az egyedi rétegekben a kölcsönhatások szerepe elhanyagolható. Ezt úgy képzelhetjük el, hogy a mágikus elforgatási szögeknél a vezetési elektronok nagyon lelassulnak, igy a mozgási energia befagyasztásával az egyébként nem túl erős kölcsönhatási energia dominánssá válik, olyan új tulajdonságokat eredményezve, mint a szupravezetés vagy mágneses rend kialakulása.

Előadó: Tapasztó Levente (Energiatudományi Kutatóközpont, MFA)

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az előadások real time megtekinthetők lesznek a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában. Emellett az előadások videofelvétele és az előadók által készített prezentációk egy héten belül felkerülnek az Atomcsill weblapjára és YouTube-csatornájára is.