Mikor kezdenek öregedni a kutyák?

2018.06.27.
Mikor kezdenek öregedni a kutyák?
Családi kutyák esetében a „természetes” öregedés lefolyásával kapcsolatban meglepően sok a még tisztázatlan kérdés. Bár köztudott, hogy az öregedés kutyák esetében is gyakran együtt jár a szellemi és fizikai képességek hanyatlásával, ám e változások természetéről és dinamikájáról erősen megoszlanak a vélemények a tudományos világban.

Jelenleg még abban sincs egyetértés, hogy hány éves korban kezdőnek az öregedéssel kapcsolatos változások kutyáknál. Ez – többek között – annak is köszönhető, hogy úgy tűnik, minél nagyobb testű fajtához tartozik a kutya, annál hamarabb kezd öregedni, így annál rövidebb a várható élettartama. Fajtától függően a kutyák várható élettartama között akár 2x-es különbség is lehet – pl. míg egy 10-20 kg-os kutya átlagosan 13-14 évig él, egy 70-80 kg-os várhatóan csupán 7-8 évig. Ez a jelenség azért is érdekes, mert emlősök esetében általában fordított az összefüggés a testméret és a várható élettartam között – nagyobb testű fajok jellemzően tovább élnek, mint a kisebbek.

Sajnos ez esetben is keveset tudunk még a jelenségek hátteréről. Ráadásul a kutatások többsége fajtatiszta kutyákról készült, keverékekről szinte alig tudunk valamit (bár a keverék kutyák bevonásával készült vizsgálatok nagyrészt megegyeznek abban, hogy a keverékek általában hosszabb ideig élnek, mint a fajtatiszták). A lehetséges okok között ott találjuk a legtöbb fajtára (sajnos) jellemző beltenyésztettséget, illetve egyes népszerű egyedek (főként kanok) túlzott dominanciáját a tenyészállatok között. Talán ezek oka lehet az a szomorú tendencia is, miszerint átlagosan kevesebb ideig élnek a kutyák, mint tíz éve. Egy Nagy-Britanniában készült felmérés alapján közel 11%-al csökkent a fajtatiszta kutyák élettartama tíz év alatt.

Érdemes azt is kiemelni, hogy a fajtatiszta kutyák közel 40%-a legalább egy egészségügyi problémával küzd, időskorú kutyák között ez az arány 85%-ra nő. Az idős kutyáknál előforduló betegségek között szerepel az emberi Alzheimer kórhoz hasonló tünetekkel járó szellemi leépülés, ami kognitív diszfunkció szindróma néven ismert.

A kognitív leépülés sokféleképp megnyilvánulhat, pl. térbeli tájékozódás zavaraiban, az alvás-ébrenlét ciklus megváltozásában, szobatisztasággal kapcsolatos problémákban, a társas viselkedés megváltozásában, illetve tanulás és a memória zavaraiban. Korábbi kutatások alapján a fent említett változások valamelyike a 11-12 éves kutyák közül minden másodiknál figyelhető meg, míg 15-16 éves korukra a kutyák kétharmada érintett. Ám sajnos ebben az esetben sem ismert, hogy milyen korban kezdődnek a tünetek az egyes fajták esetében, illetve nem egyértelmű az sem, hogy milyen egyéb hatások állnak kapcsolatban az időskori leépülés tüneteinek megjelenésével (pl. túlsúly, életmód, egyéb egészségügyi panaszok (pl. érzékszervekkel kapcsolatos problémák, vagy mozgásszervi betegségek)), illetve mekkora mértékben befolyásolják azt.

Jelenlegi kutatásunk a fent említett kérdések közül próbál meg legalább néhányra fény deríteni. Nagyszámú kutya és fajta bevonásával arra keressük a választ, hogy különböző kutyafajták, fajta csoportok, és a keverék kutyák jellemző viselkedése milyen irányba, és milyen ütemben változik a korral, jellemzően milyen életkorban kezdődnek az öregedés és a kognitív leépülés jelei mutatkozni az egyes kutyacsoportokban, illetve milyen faktorok állhatnak a kognitív leépülés, vagy éppen ellenkezően, a sikeres öregedés hátterében.

E kérdésekre minél hamarabb szükséges választ találni, hiszen a szellemi hanyatlás erős negatív hatással lehet a kutyák életminőségére, és e betegség a gazda számára is komoly anyagi és pszichológiai terhet jelenthet. Ráadásul a kutya, mint társállat, számos ökológiai, etológiai és élettani szempontból hasonlít az emberhez, ezért természetes biológiai modellje az emberi öregedésnek, így kutatásunk egyúttal az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárulhat.

Ha szeretne részt venni a vizsgálatban, kérjük töltse ki a kérdőívünket!

A kitöltés csupán 5-10 percet vesz igénybe, és teljesen anonim. Minden gazda részvételét örömmel vesszük, a kutya korától és fajtájától függetlenül!

Részletek